Ore tensionate în SUA înainte de validarea lui Biden. Garda Națională a fost chemată la Washington pentru protestul trumpiștilor

1 lună in urmă 29

Washington DC, capitala federală a Statelor Unite, a mobilizat Garda Națională pentru a îi asista pe polițiști dacă va fi nevoie în timpul protestelor plănuite de susținătorii lui Donald Trump înainte și în timpul procedurii de validare în Congres a victoriei lui Joe Biden, în data de 6 ianuarie, scrie The Guardian.

Autoritățile locale din DC se tem de posibile violențe care ar putea fi provocate de grupurile de extremă-dreapta susținătoare ale lui Trump care au anunțat că vor fi prezente în oraș în data de 6 ianuarie.

Mai mult, președintele în exercițiu, a alimentat constant starea de tensiune, chemându-și susținătorii să vină în capitala federală la protest pe 6 ianuarie și amăgindu-i cu ideea că votul ar mai putea fi răsturnat în Congres.

Protestele sunt programate să înceapă la orele la care noul Congres al Statelor Unite va începe procedura de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale, câștigate de Joe Biden cu un scor de 306 la 232 în Colegiul Electoral. Biden este, de asemenea, cel mai votat președinte-ales din istoria alegerilor americane – el a obținut aproximativ 81,2 milioane de voturi.

Oficialii din DC au anunțat că peste 300 de membri ai Gardei Naționale vor fi desfășurați în oraș pentru a îi ajuta pe polițiști, însă ei nu vor fi înarmați.

Susținătorii lui Trump vor organiza mitinguri marți și miercuri și au fost avertizați de autorități să nu vină înarmați, iar mai multe restricții oficiale asupra portului de armă au fost implementate în așteptarea acestor proteste. Washington DC are deja printre cele mai puternice reglementări din SUA în ce privește portul de arme de foc.

Primărița orașului, Muriel Bowser, le-a reamintit că portul de arme de foc este ilegal în mai multe zone în care protestatarii pro-Trump urmează să se adune. Portul de armă la vedere este ilegal în tot orașul.

Liderul grupării de extremă-dreapta Proud Boys, susținători ai lui Trump, a fost arestat înainte de protest

Decizia oficialilor din Washington vine în contextul în care liderul Proud Boys, o grupare de extremă-dreapta care îl susține pe Trump, a fost arestat în capitala federală și acuzat de distrugerea proprietății private și posesie ilegală de muniție. Enrique Tarrio ar fi avut, pe lângă muniție și un dispozitiv de încărcare mare a armelor, acestea fiind folosite pentru a trage un număr mare de gloanțe fără a fi nevoie de a reîncărca arma manual.

Liderul Proud Boys Enrique Tarrio Liderul grupului de extremă-dreapta Proud Boys, Enrique Tarrio, în timpu unui miting pro-Trump în Washington DC, în data de 12 decembrie 2020. Protestul s-a încheiat cu violențe și vandalizarea unor biserici ale comunității de culoare din oraș. Foto: Getty Images

Conform unui reportaj al Washington Post de săptămâna trecută, personaje marcante ale acestei grupări au anunțat că nu vor mai purta haine de culoare neagră, așa cum făceau în mod obișnuit, pentru a evita să fie descoperiți de forțele de ordine.

„Proud Boys se vor prezenta în număr record pe 6 ianuarie, însă de această dată schimbăm strategia. Nu vom mai purta hainele noastre tradiționale, negru cu galben. Ne vom deplasa incognito și ne vom răspândi în echipe mici în centrul orașului”, anunța șeful Proud Boys pe rețeaua socială Parler, o platformă de discuții a simpatizanților extremei-drepte americane.

Mitingurile pro-Trump anterioare s-au soldat cu violențe și acte de vandalism

Îngrijorările au crescut mai ales pentru că și alte mitinguri pro-Trump susținute anul trecut, în care au fost implicate aceleași grupări, s-au terminat cu mai multe episoade de violență – înjunghieri și vandalizarea unor biserici sau spații de rugăciune care erau asociate istoric cu comunitatea de culoare.

Grupurile de extremă-dreapta au discutat, de asemenea, pe rețele sociale și alte platforme online despre cum pot ocoli legile care interzic purtarea de arme de foc, pentru a putea veni înarmați în apropiere de Casa Albă.

Poliția din DC a pus indicatoare în oraș prin care îi avertizează pe protestatari și cetățeni că purtarea armelor de foc este ilegală, iar șeful poliției, Robert Contee, le-a cerut rezidenților să anunțe autoritățile dacă știu pe cineva care urmează să vină înarmat la protest.

Trump însuși a alimentat și încurajat activitățile susținătorilor lui și a sugerat că ar putea să apară în persoană în timpul protestelor.

Ce urmează se întâmple în Congres în 6 ianuarie

Noul Congres al Statelor Unite a fost inagurat duminică, iar noii aleși, cu excepția a doi senatori din statul Georgia care urmează să fie aleși marți, și-au preluat mandatele de doi ani (Camera Reprezentanților) și 5 ani (Senat). În 6 ianuarie este programată procedura de numărare oficială a voturilor din Colegiul Electoral. Conform acestei proceduri, voturile trimise în plicuri de electorii din fiecare stat vor fi deschise și numărate în prezența președintelui Senatului american, adică vicepreședintele Statelor Unite, în prezent Mike Pence. După această numărătoare formală, vicepreședintele ia act de votul din Colegiul Electoral și validează oficial rezultatul alegerilor.

Această procedură este, în general, o simplă formalitate, însă în acest an, mai mulți republicani din Cameră și Senat au anunțat că vor contesta rezultatul alegerilor pentru a încerca eliminarea voturilor electorilor lui Biden din mai multe state-cheie câștigate de acesta în 3 noiembrie. Această strategie ar fi menită să îi dea lui Trump victoria în ultima clipă. În fapt, procedura prevede că pentru a anula un set de voturi ale unui stat este nevoie ca ambele camere ale Congresului să accepte contestarea votului. Având în vedere faptul că, în prezent, Camera Reprezentanților este controlată de democrați, șansele pentru un astfel de deznodământ sunt aproape de 0. 

O altă teorie a susținătorilor lui Trump și a lui Trump însuși este că vicepreședintele Statelor Unite ar putea, de unul singur, să anuleze voturile din unele state și să numească, practic, de unul singur viitorul președinte al Statelor Unite. În timpul unui miting de campanie în Georgia, pentru cele două curse de la Senat, Trump l-a avertizat pe Pence că nu-l va mai „simpatiza prea tare” dacă nu se implică.

„Sper că Mike Pence ne va ajuta. Sper că mărețul nostru vicepreședinte va face treabă pentru noi. E un tip grozav. Desigur, dacă nu ne va ajuta, nu prea o să-l mai simpatizez așa de tare”, a declarat Trump în timpul mitingului, conform The Hill.

Editor : Adrian Dumitru

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă