„Ordonanța interceptărilor”, care permite SRI să facă acte de urmărire penală, votată în Parlament

1 săptămână in urmă 16

Camera Deputaților a votat marți, în calitate de for decizional, OUG 6/2016, prin care Serviciul Român de Informații poate face acte de urmărire penală în cazul acuzațiilor de trădare, terorism sau spionaj. Proiectul „Ordonanței interceptărilor”, inițiat în 2016, a fost votat cu 288 de voturi „pentru”.

„Propunerea este motivată de faptul că la nivelul Serviciului Român de Informații, se deține un fond consistent de date privind existența unor amenințări grave și iminente la adresa securității naționale (…) pe care, în calitate de organ de constatare, este obligat să le transmită organelor de urmărire penală”, se arată în textul de motivare al Ordonanței.

Astfel, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 6/2016 prevede că Serviciul Român de Informații poate face acte de urmărire penală doar în condiții speciale, cum sunt suspiciunile de trădare, terorism sau spionaj, însă organele acestuia „nu pot efectua acte de cercetare penală, nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest”.

Prin excepţie însă, organele Serviciului Român de Informatii pot fi desemnate organe de cercetare penală speciale conform art. 55 din Codul de procedură penală „pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică”

Potrivit articolului 2, alineatul (3) „Serviciile și organele specializate în culegerea, prelucrarea și arhivarea informațiilor au obligația de a pune, de îndată, la dispoziția parchetului competent, la sediul acestuia, toate datele și informațiile neprelucrate, deținute în legătură cu săvârșirea infracțiunilor”

Potrivit proiectului, aceste colaborări ar urma să se facă pe baza unor protocoale de cooperare încheiate cu Serviciul Român de Informații.

„Orodonanța Interceptărilor” a fost inițiată de fostul Ministru al Justiției Raluca Prună în anul 2016.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței a fost adoptat cu 288 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și 8 abțineri.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă