Ordonanța de Urgență care deblochează înființarea centrelor de vaccinare, pe agenda ședinței de Guvern de astăzi

1 lună in urmă 27


750 de centre de vaccinare anti-COVID ar urma să fie deschise în etapa a doua de vaccinare, care va începe efectiv din 18 ianuarie. Însă pentru că OUG de înființare a centrelor și de plată a cadrelor medicale nu a fost adoptată de Guvern, nu se știe precis cu câte centre de vaccinare începe a doua etapă, scrie Hotnews.


​Ordonanța de Urgență care lămurește cum vor fi finanțate cheltuielile centrelor de vaccinare, precum și cum va fi plătit personalul medical implicat în acest proces, este chiar primul punct din ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi, care va începe la ora 14:00, în sistem online.În Nota de Fundamentare, publicată de Secretariatul General al Guvernului, este specificat că pentru activitatea prestată, personalul medico-sanitar și auxiliar va beneficia de următoarele sume:


100 lei/oră pentru medici50 lei/oră pentru asistenți medicali25 lei/oră pentru registratori.

"Având în vedere că la nivel național sunt organizate sau se află în curs de organizare și operaționalizare aproximativ 930 de centre de vaccinare, în care își vor desfășura activitatea aproximativ 2000 de medici, 6000 de asistenți medicali și 2000 registratori medicali, costurile estimate [...] se ridică la suma de 1.188.000 mii lei pentru o perioadă de 6 luni", se mai arată în Nota de Fundamentare.


De asemenea, "se estimează că pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 este necesară o sumă de aproximativ 112.783,272 mii lei pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare", scrie în documentul consultat de Libertatea.


Aceste sume trebuie alocate de la bugetul de stat, către Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, prin bugetul Ministerului Sănătății.


Primarul Clujului, Emil Boc, și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, au avut pe 10 ianuarie un schimb de replici acid pe tema proiectului de ordonanță de urgență referitoare la organizarea centrelor de vaccinare anti COVID-19.


Orice ministru ar trebui să știe că nu poți să stabilești sarcini fără să dai bani. Sarcini suplimentare se dau dacă ai alocată resursă suplimentară. Asta nici măcar nu într-un proiect de OUG, nici într-un extemporal la dirigenție la clasele I-IV nu se face, darămite la nivelul unei țări europene!

Emil Boc:

Astfel, este de așteptat ca actul normativ care va debloca înființarea centrelor de vaccinare și care este primul pe ordinea de azi a Guvernului, să pună capăt motivului disputei dintre Emil Boc și Vlad Voiculescu.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă