Orban spune că va trimite moțiunea de cenzură la Guvern orice se va întâmpla în Parlament: „E obligația mea constituțională”

1 lună in urmă 43

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat luni seară, la Realitatea TV, că, în cazul în care se vor încerca noi tertipuri în ședința de marți a Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere, va trimite personal moțiunea de cenzură Guvernului. „Voi comunica moțiunea și vor curge termenele”, a spus Orban.

Întrebat ce va face dacă în ședința Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere de marți se va încerca, din nou, blocarea moțiunii de cenzură, Ludovic Orban a spus că își va asuma trimiterea moțiunii de cenzură către Guvern.

 Voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură. E obligația mea constituțională.

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților:

„Conform regulamentului ședințelor comune și cutumelor parlamentare, comunicarea s-a făcut după prezentarea moțiunii în birourile permanente reunite. Eu, dacă o să constat mâine că dacă din cauza tertipurilor procedurale și a unui sabotaj evident în materie de procedură de prezentare nu pot să conving BPR, voi comunica moțiunea și vor curge termenele. Care termene sunt foarte clare: în maxim cinci zile se citește moțiunea de cenzură și după trei zile se debate în Parlament”, a explicat președintele Camerei Deputaților.

Moțiunea, blocată de trei ori din lipsă de cvorum

Orban a criticat demersul colegilor de la PNL care au încercat să blocheze pentru 2 săptămâni înscrierea moțiunii de cenzură inițiate de AUR și USR PLUS în circuitul parlamentar. „Închipuiți-vă dacă PSD făcea așa ceva când am introdus moțiunea împotriva Guvernului Dăncilă”, a punctat liderul PNL.

Moțiunea de cenzură semnată de parlamentarii AUR și USR PLUS a fost înregistrată vineri seară în ambele Camere. Birourile Permanente Reunite au fost convocate în aceeași seară în sistem online, la ora 23.00, pentru a lua act de depunerea moţiunii de cenzură şi pentru a stabili calendarul dezbaterii acesteia. 

Din cauză că nu s-a întrunit cvorumul, ședinţa a fost amânată pentru sâmbătă, 4 septembrie, tot în regim online. 

Dar nici sâmbătă nu s-a întrunit cvorumul, astfel că ședința Birourilor Permanente a fost amânată pentru ziua de luni, 6 septembrie. Liderul de grup al deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a scris pe Facebook că de la ședința online au lipsit liderii PNL și PSD. 

Luni, ședința Birourilor Permanente a debutat în prezența reprezentanților tuturor partidelor. Parlamentarii PNL au ridicat obiecții privind autenticitatea unor semnături de susținere a moțiunii și au cerut un termen de 2 săptămâni pentru verificări. 

Propunerea PNL a fost introdusă pe ordinea de zi cu sprijinul reprezentanților PSD, care, ulterior, au anunțat că nu participă la vot și s-au retras din ședință. S-a supus la vot: 9 voturi pentru (PNL și UDMR), 7 împotrivă (USR PLUS și AUR) și d2 abțineri (Ludovic Orban și reprezentantul minorităților naționale). Pentru adoptare erau necesare 10 voturi. Imediat după eșec, parlamentarii PNL au părăsit ședința, care s-a suspendat, pentru a treia oară, din lipsă de cvorum.

O nouă ședință a Birourilor Permanente Reunite a fost convocată pentru marți dimineață.

Ce prevede legea

Potrivit Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, moțiunea de cenzură se prezintă birourilor permanente, iar președintele Camerei Deputaților o comunică Guvernului în ziua în care aceasta a fost depusă. 

Moţiunea de cenzură se prezintă apoi într-o şedinţă comună a celor două Camere, în cel mult 5 zile după depunere. Textul va fi citit de un parlamentar desemnat de inițiatori. 

Premierul poate lua cuvântul în Parlament pentru a prezenta poziția Executivului. După prezentare, în trei zile, se va convoca o nouă ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților în care moțiunea de cenzură va fi dezbătută și supusă la vot.

Vicepremierul Dan Barna a anunțat luni seară că miniștrii USR PLUS se retrag din Cabinetul Florin Cîțu. USR PLUS mai deține, după revocarea lui Stelian Ion de la Ministerul Justiției, cinci ministere și portofoliul de vicepremier.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă