Orban, întrebat despre stimulentul de 500 de euro pentru profesori: Bugetul nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor / Atacăm la CCR modificările la rectificarea bugetară

5 luni in urmă 26

Premierul Ludovic Orban afirmă că bugetul nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă şi face apel la forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetară. El a spus că Guvernul ia în calcul sesizarea Curții Constituționale în cazul modificărilor la rectificarea bugetară.

Luni a intrat în procedură de urgență la Senat proiectul legislativ al PSD care prevede acordarea unui stimulent de risc de 2.000 de lei pe lună pentru toți profesorii și 1.500 de lei pentru personalul auxiliar și nedidactic.

Întrebat, luni, despre această inițiativă legislativă, Orban a spus că bugetul nu-şi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă.

"În urma zilei negre de la Parlament în care pesediştii din Comisia de buget-finanţe au adoptat nişte modificări la ordonanţa de rectificare, la ora actuală România se află într-un pericol extrem de mare. Fac apel către toate forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul adoptat de Comisia de buget-finanţe pentru ca asta va atrage consecinţe nefaste pentru economia românească, inclusiv pentru capacitatea României de a atrage investiţii, fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Ori cred că e de ajuns şi trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politică", a declarat Ludovic Orban.

El a arătat că Guvernul ia în calcul sesizarea CCR în cazul modificărilor la rectificarea bugetară.

"Orice fel de lege care nu prevede sursa de finanţare, în conformitate cu decizii anterioare ale CCR, este neconstituţională şi noi, ca Guvern, avem obligaţia de a ataca la CCR toate legile pe care le considerăm neconstituţionale", a spus Orban.

Premierul a spus că amendamentele adoptate la ordonanţa de rectificare bugetară provoacă o creştere a cheltuielilor publice cu 1,7% din PIB pe anul 2020 şi cu 4,8% din PIB pe anul 2021.

"Este total nesustenabilă şi asta este însoţită şi de amendamentul bizar al lui Orlando (n.r. - Eugen Teodorovici) care reduce de la la 44% la 40% din PIB limita de îndatorare a bugetului, ceea ce aruncă practic România în faliment. (...) De fapt, PSD, prin această modificare a rectificării bugetare, a transmis următorul mesaj că vrea să nu se mai poată plăti salariile, pensiile, să nu mai poată fi susţinute investiţiile şi să bage România în incapacitate de plată", a susținut Ludovic Orban.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă