Orban anunță că Guvernul va ataca la CCR modificările la rectificarea bugetară, dacă trec de plenul Parlamentului / Premierul: Bugetul nu își mai poate permite nicio creștere a cheltuielilor. România se află într-un pericol extrem de mare

5 luni in urmă 31

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că, dacă modificările la rectificarea bugetară privind majorarea pensiilor cu 40% începând cu 1 septembrie, precum și creșterea salariilor profesorilor din acest an trec de plenul Parlamentului, Guvernul va ataca legea la Curtea Constituțională, pentru că orice lege care nu prevede sursa de finanțare pentru măsurile adoptate este neconstituțională.

Întrebat dacă Guvernul ia în calcul atacarea legii la CCR, Ludovic Orban a replicat: „Cu siguranță, da. Orice fel de lege care nu prevede sursa de finanțare este neconstituțională și noi, ca Guvern, vom ataca la CCR orice lege care nu prevede sursa de finanțare”.

„Bugetul nu își mai poate permite nicio creștere a cheltuielilor. (…) România se află într-un pericol extrem de mare. Fac apel la toate forțele politice să nu sprijine în Parlament raportul adoptat de comisia de buget, pentru că va atrage consecințe nefaste asupra economiei. Cred că e de ajuns și trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politică”, a subliniat premierul.

Ludovic Orban a afirmat că amendamentele adoptate în comisia de buget vor duce la o creștere a cheltuielilor de 1,7% din PIB pe anul 2020 și o creștere de 4,8% din PIB pe 2021. „Este total nesustenabilă și asta e însoțită și de amendamentul bizar al lui Orlando care duce la 40% plafonul de îndatorare”, a adăugat șeful Executivului.

Liderul PNL a afirmat că „PSD, prin această modificare a rectificării bugetare, a transmis mesajul că vrea să bage România în incapacitate de plată”.

Comisiile reunite pentru buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat, miercuri, raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege care aprobă rectificarea bugetară pe acest an.

Amendamentul PSD prin care este abrogată majorarea punctului de pensie cu 14% şi rămâne forma în vigoare de creştere a acestuia cu 40% a fost adoptat de comisii.

Punctul de pensie era planificat să fie crescut, de la 1 septembrie la 1.442 lei, însă amendamentul PSD prevede că valoarea punctului de pensie va fi menţinută, cum e în prezent prevăzut de lege, la 1.775 lei.

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă