Orașul Suceava, copleșit de numărul mare de decese COVID. Primar: Am adus oameni de acasă să putem săpa gropi pentru toată lumea

2 săptămâni in urmă 25


Edilul municipiului Suceava, Ion Lungu, a recunoscut miercuri, 17 noiembrie, într-o conferință transmisă pe pagina de Facebook a primăriei, că instituția pe care o conduce face față cu greu numărului mare de decese COVID. Primarul a spus că a fost nevoit să aducă săptămâna trecută "oameni de acasă să putem săpa gropi" pentru toate înmormântările și a lansat, în context, un nou apel către localnici pentru a se vaccina.


Nu văd altă soluţie de moment, chiar dacă lucrurile s-au mai domolit în valul patru, încă suntem la un număr ridicat de persoane decedate, inclusiv în municipiul Suceava. Am făcut un efort deosebit la sfârşitul săptămânii, am adus oameni de acasă, i-am mobilizat să putem săpa gropi pentru toată lumea, să-i înmormântăm, așa cum a dorit familia. Deci este un indicator care nu poate fi comentat şi interpretat. Încă se moare în Suceava, se moare în judeţul Suceava, se moare în ţară.

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava:

"Ca atare, singura soluție să limităm răspândirea acestui virus, să trecem mai bine prin această pandemie rămâne în continuare vaccinarea", a mai spus, miercuri, edilul, nemulțumit de de ritmul vaccinării în municipiu.


Potrivit lui Ion Lungu, în Suceava, de la începutul campaniei de vaccinare au fost utilizate 105.629 de doze, din care Pfizer - 74.822 de doze, Moderna - 13.580, AstraZeneca - 5.855 și Johnson & Johnson - 11.372.


Tot în conferința de miercuri, primarul a arătat că s-au înregistrat nu mai puțin de 700 de decese în oraș, din septembrie și până acum, deși rata de infectare a scăzut sub 3 cazuri la mia de locuitori.


Cu această ocazie, edilul a făcut un apel special la cadrele didactice pentru a se vaccina, astfel încât cursurile să poată reîncepe fizic în cât mai mult unități de învățământ din muncipiu.


"Din nou fac un apel la profesori să se vaccineze, în așa fel încât cât mai multe școli să-și poată desfășura activitatea într-un program de față în față, în program fizic. (…) Fac un apel la studenți să se vaccineze și în mod special, de această dată, la profesori. Pentru că nu mi se pare corect, văd că se pune în discuţie acum şi vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 şi 12 ani, să avem pretenţii să vaccinăm copiii şi profesorii să nu fie vaccinaţi", a mai afirmat Ion Lungu.


Potrivit datelor DSP Suceava, incidența în municipiul Suceava a ajuns miercuri la 2,42. La începutul lunii noiembrie, rata de vaccinare în oraș era doar de 30,37%.


Județul Suceava, cu o rată de infectare de 1,59 cazuri la mia de locuitori este, alături de Botoșani (unde incidența este de 1,83), unul din cele două județe aflate în scenariul verde. În ultimele 24 de ore, au fost raportate 33 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în județul Suceava.


Pe 9 noiembrie, medicul Valeriu Gheorghiţă, coodonatorul campaniei naționale de vaccinare, declara, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, că printre județele codașe la imunizare se numără Suceava și Covasna, care aveau, la acel moment, o rată de acoperire vaccinală de aproximativ 27-28%.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă