Orașul din România unde oamenii au câștigat salarii peste medie. Cîți bani primesc, lunar

1 lună in urmă 2

Potrivit datelor publicate de către INS, Institutul Național de Statistică, câștigul salarial mediu brut pe economie a cetățenilor români în luna ianuarie 2021 a fost de 5.549 de lei, iar cel mediu de 3.395 de lei. În acest timp, în Iași s-au obținut numere puțin mai mari. Salariul brut a fost de 5.608 lei, iar cel net de 3.462 de lei, potrivit DJS, Direcția de Statistică Iași.

Salarii peste medie în Iași

Față de media ce se înregistrează pe țară, salariile din Iași la început de an sunt mai mari. Acestea au crescut cu aproximativ 2%. De asemenea, s-a înregistrat o creștere atât a salariului net, cât și cel al salariului brut, față de luna decembrie a anului 2020. Salariul net a crescut cu 0.3%, iar cel brut cu 0.1%. INS precizează că la nivel național, în marea majoritatea a activităților economice, câștigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie 2021.

Aceste statistici sunt comparate cu cele de luna trecută, ca urmare a acordării în luna decembrie de prime ocazionale, ajutoare bănești și drepturi în natură. Mai mult, și sume din profitul net și din alte fonduri precum bilete de valoare. De asemenea, salariile cetățenilor din Iași din ianuarie 2021 sunt mai mari și dacă ne raportăm la perioada similară a anului trecut, adică la începutul anului, în ianuarie 2020.

Cele mai mari salarii din România

Anul acesta, salariul mediu brut a înregistrat o creștere față de anul trecut, o creștere de 10.7 %. Pe de cealaltă parte, salariul mediu net a înregistrat o creștere mai mare, de 11,4%. Institutul Național de Statistică arată că cele mai mari salarii din țară le-au primit persoanele ce sunt angajate în domeniul IT. Aceștia primesc „în mână”, în jur de 8.000 de lei lunar. Desigur, salariul poate fi mai mare sau mai mic în funcție de companie, experiență și studii. Dar tot angajații IT se află în fruntea clasamentului. Ei au cele mai mari salarii din România.

Din păcate, cele mai mici salarii și cei mai prost plătiți sunt cei ce lucrează în hoteluri și restaurante. Aceștia au primit, în medie, 1.700 de lei la sfârșitul lunii ianuarie al acestui an. Conform Direcția de Statistică Iași, efectivul de salariați din județul Iași este în scădere luna aceasta față de aceeași lună a anului trecut. La data de 31 ianuarie 2021 au fost 176.531 de persoane. În scădere cu 2.086 de persoane, adică -1,2%, față de luna ianuarie a anului 2020. Cu toate acestea, numerele sunt totuși în creștere. Cu 615 persoane comparativ cu sfârșitul lunii decembrie a anului 2020.

The post Orașul din România unde oamenii au câștigat salarii peste medie. Cîți bani primesc, lunar appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă