Orașul celor 1.000 de statui: „Și în România e corupție, dar aici e mai rău!”

1 lună in urmă 18

Articol de , , - Publicat miercuri, 08 septembrie 2021, 11:49 / Actualizat miercuri, 08 septembrie 2021 11:49

Macedonia de Nord – România » Skopje, oraș cu 600.000 de locuitori, impresionează prin numeroase monumente. Autoritățile au investit peste 200 de milioane de euro pentru a reconstruit capitala Macedoniei după cutremurul devastator din 1963.

 • Macedonia de Nord – România, meci din preliminariile CM 2022, se joacă miercuri, de la 21:45. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct la ProTV.
 • Reporterii GSP Alexandru Barbu, Viorel Tudorache și fotoreporterul Cristi Preda sunt în Macedonia de Nord și transmit cele mai importante informații.

Skopje este un oraș plin de viață. Îți dai seama de asta încă de la primul impact. Traficul este infernal la ora prânzului. Haotic chiar. Polțiștii dau din mâini prin intersecții, fără prea multă convingere. La putere este regula tupeului. 

Te trezești brusc din oboseala drumului de aproape 10 ore cu mașina din București. Până în centru vezi foarte multe statui. De altfel, în capitala Macedoniei sunt nu mai puțin de 1.000 de statui.

Cum arată Skopje » Imagini din capitala Macedoniei de Nord

Odată ajuns în centru, în Piața Macedonia, piața principală a orașului, ești întâmpinat de „Războinicul pe cal”, o statuie de 26 de metri înălțime, care cântărește peste 40 de tone. Localnicii spun că statuia îl înfățisează pe Alexandru cel Mare, devenit simbolul orașului începând din 2011, an în care a fost dezvelită, iar Macedonia a sărbătorit 20 de ani de independență.

Nimic oficial, deoarece Grecia a revendicat istoric marele războinic timp de 24 de secole. În depărtare se vede Crucea Mileniului, cea mai mare cruce din lume tronează peste capitala Skopje de pe muntele Vodno.

Centrul istoric a fost reconstruit din temeli după cutremurul devastator din 1963. Autoritățile au investit peste 200 de milioane de euro pentru a schimba fața orașului și a atrage cât mai mulți turiști. Chiar dacă din cauza pandemiei la Skopje este stare de urgență, terasele, barurile și cafenelele sunt foarte animate până noaptea târziu.

„Macedonia nu este în UE din cauza mentalității oamenilor”

„În Skopje se trăiește european, dar oamenii nu au mentalitate europeană”, ne explică Trajko Kaziovski, un localnic în vârstă de 56 de ani, născut la Brașov. Bărbatul cu care ne-am întâlnit la barul Trend, din Piața Macedonia, a fost președintele federație de schi din Macedonia timp de 3 ani, între 1999-2002. Dar și ancorat în viața politică, spune el.

„Am copilărit în cartierul Steagul. Bunicii mei erau refugiați din Grecia, iar în 1971 au decis să plecăm din România și să ne stabilim în Iugoslavia. Așa am ajuns la Skopje. Ceaușescu dădea pe atunci posibilitatea emigranților politici să aleagă. Atunci era mai bine în Iugoslavia, dar acum nu e mai bine în Macedonia decât în România. Știu ce vorbesc. În anii '90 am lucrat în România pentru mai multe firme. Independența nu ne-a făcut viața mai bună”, susține Trajko Kaziovski.

Bărbatul spune că macedonenii au probleme cu aderarea la UE din cauza mentalității. „Știu că și în România este corupție, șpagă, dar există o rază de soare, de corectitudine. Din afară România se vede mai bine decât din interior. În Macedonia legea nu este pentru toți. Mulți au plecat din țară în străinătate pentru un trai mai bun. Macedonia nu este în UE din cauza mentalității oamenilor”, a mai spus Trajko Kaziovski.

Atracții turistice din Skopje:

 1. Piața Macedonia
 2. Statuia lui Alexandru Macedon
 3. Podul de Piatră
 4. Râul Vardar
 5. Teatrul Național
 6. Piața Filip al II-lea
 7. Statuia lui Filip al II-lea
 8. Bazarul Vechi
 9. Cetatea Kale
 10. Memorialul Holocaustului
 11. Crucea Mileniului de pe Muntele Vodno

32.000 de denari (500 de euro)este salariu mediu în Macedonia. O cafea și două sucuri în centrul istoric din Skopje costă 300 de denari (5 euro)

2 milioane de locuitoriare Macedonia, cât populația capitalei României, București

Tot ce trebuie să știi înainte de Macedonia de Nord - România

Citește mai multe știri de actualitate:

„Intrusul” Macedoniei în Liga 1: „Vă batem cu 1-0. Avem un superselecționer!”

Mirel Rădoi și Vlad Chiricheș, conferință de presă înainte de Macedonia de Nord - România: „Partidă mult mai grea decât cea din tur”

Playtech: ȘOC! Fotbalistul român care s-a apucat de videochat: ‘M-am refugiat și în jocurile de noroc’


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă