Orașele-stea ale Europei, minuni ale ingineriei renascentiste

1 lună in urmă 1

Arhitectura așa-ziselor ”orașe stea” datează din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, când inginerii militari au creat așezări fortificate, într-o perioadă când Europa era implicată în războaie, scrie CNN. Astăzi, orașele în formă de stea sunt considerate adevărate bijuterii ale erei moderne, iar frumusețea lor este admirată de oamenii care le vizitează.

CNN a selectat unele dintre cele mai frumoase ”orașe stea” ale Europei, care au păstrat aspectul geometric original.

Olanda

Naarden

Olanda este o destinație primordială pentru cei interesați de arhitectura „orașului stea”. Naarden este un oraș situat la aproximativ 20 de kilometri de Amsterdam și este considerat unul dintre cele mai impresionante ”orașe stea” din țară.

Orașele-stea ale Europei, minuni ale ingineriei renascentiste

Înconjurat în întregime de două linii de fortificație și două râuri, Naarden are forma perfectă de ”oraș stea”.

Brielle

Orașul Brielle ocupă un loc de onoare în istoria olandeză încă din 1572, când „Cerșetorii Mării”, o miliție naționalistă marinară, l-au asediat, iar evenimentul a marcat un moment decisiv în războiul de independență olandez.

Orașele-stea ale Europei, minuni ale ingineriei renascentiste

Deși orașul este acum micșorat de docurile din vecinătatea Rotterdam Europoort, cel mai mare port comercial din Europa, bastioanele și șanțul său bine aranjate sunt ușor de observat din aer.

Heusden

Orașul Heusden a fost finalizat în 1597, iar astăzi se poate lăuda cu bastioanele sale impresionante, bine aranjate. Fortificația a fost reconstruită vreme de 40 de ani, grație unui premiat proiect, iar înainte de pandemie, mii de oameni îl vizitau în fiecare an.

Până în secolul al XIX-lea, fortificațiile originale ale acestui oraș din Brabantul de Nord se prăbușiseră aproape total.

Orașele-stea ale Europei, minuni ale ingineriei renascentiste

Cu toate acestea, începând cu anii 1960, locuitorii locali au condus o campanie pentru a a aduce Heusden la gloria sa de odinioară. Pentru reconstrucție, s-a folosit o hartă veche de 300 de ani pe post de plan pentru a transforma locul într-un frumos oraș de epocă.

Bourtange

În nord-estul Olandei, la doar câțiva metri de granița germană, Fortul Bourtange a fost construit în 1593 și folosit până în 1851.

Cetatea a devenit apoi un sat, păstrându-și forma perfect pentagonală și modelul geometric de stradă. Cu toate astea, niciodată nu a prosperat cu adevărat ca așezare civilă. Astăzi, întregul ansamblu arhitectural este deschis vizitatorilor ca muzeu.

Orașele-stea ale Europei, minuni ale ingineriei renascentiste

Italia

Palmanova

Situat foarte aproape de actuala graniță dintre Italia și Slovenia, Palmanova este orașul geometric care impresionează prin excelență, precum și pentru că face parte din cele mai mari și mai bine conservate ”orașe stea”.

Fortificația a ajutat venețienii, după l-au construit la sfârșitul secolului al XVI-lea pentru a apăra granița de nord-est din Majoritatea Republicii Serene.

Orașele-stea ale Europei, minuni ale ingineriei renascentiste

Întregul ansamblu este înconjurat de un perimetru dublu exterior de fortificații în formă de stea.

Peschiera del Garda

În timp ce Palmanova a protejat tranșelee estice ale Veneției, cele occidentale au fost sub supravegherea Peschiera del Garda, care are și statutul de patrimoniu mondial.

Destul de potrivit pentru un loc care a fost condus de venețieni, orașul fortificat nu se află în interiorul lacului Garda. El este înconjurat de apă pe toate părțile sale, iar un canal trece chiar prin el.

Orașele-stea ale Europei, minuni ale ingineriei renascentiste

Portugalia

Almeida

În nordul Portugaliei, foarte aproape de granița cu Spania, arhitectura orașului Almeida se potrivește perfect formei de stele. În timpul războiului peninsular (1804-17), orașul a fost capturat de forțele napoleoniene sub comandantul militar francez Michel Ney (el însuși născut într-un alt oraș stelă, Germania Saarlouis), după ce o magazie cu praf de pușcă a explodat, ucigând sute de apărători britanici și portughezi.

Orașele-stea ale Europei, minuni ale ingineriei renascentiste

Elvas

Elvas, situat la aproximativ 200 de kilometri de Lisabona, este o fortăreață formată din șapte bastioane și două forturi care au protejat timp de secole granița de est a Portugaliei împotriva incursiunilor spaniole.

Deși rețeaua sa urbană nu are liniile geometrice și sobre ale altor orașe stele, casele sale văruite și locația de pe deal fac din Elvas o priveliște pitorească.

Orașele-stea ale Europei, minuni ale ingineriei renascentiste

Franţa

Neuf-Brisach

Neuf-Brisach este un ”oraș stea” care se bucură de statutul de sit al Patrimoniului Mondial, ca parte a rețelei de cetăți create de Sébastien Le Prestre de Vauban, cel mai mare inginer militar al lui Louis XIV.

A fost construit de la zero pe partea franceză a Rinului, după ce Franța a pierdut orașul Breisach de pe malul opus al râului, de unde și prefixul „Neuf” (Nou).

Orașele-stea ale Europei, minuni ale ingineriei renascentiste

Orașul a fost conceput de la început pentru uz mixt civil-militar, urmând noțiuni contemporane despre cum ar trebui să fie un „oraș ideal”, cu un design octogonal și străzi dispuse într-o rețea pătrată.

Cehia

Terezín, orașul care a fost lagăr de concentrare

Orașul a fost construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea și servea drept garnizoană de către împăratul habsburgic Iosif al II-lea.

În timpul primului război mondial, cetatea a fost folosită ca lagăr pentru prizonierii politici. Gavrilo Princip, omul care a declanșat războiul prin asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, a murit aici în 1918 de tuberculoză.

După preluarea nazistă a Cehoslovaciei, Gestapoul a folosit o parte din facilitățile sale ca închisoare și tot orașul a fost transformat mai târziu în lagăr de concentrare și ghetou.

Orașele-stea ale Europei, minuni ale ingineriei renascentiste

Deținuții evrei din toată Europa au fost înghesuiți între zidurile sale. Se estimează că din aproape 150.000 de oameni care au trecut prin ceea ce naziștii au numit „Ghetoul Theresienstadt” în timpul războiului, doar aproximativ 23.000 au supraviețuit.

Astăzi este locul Muzeului Ghetoului Terezín.

Fotografii: Shutterstock

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă