Orădeanul care deține marca ”Arsenie Boca” a fost reținut pentru evaziune fiscală. La cât se ridică frauda

2 luni in urmă 47


Alexandru Talpoş, fost Andor, devenit cunoscut după ce şi-a înregistrat pe numele lui ”marca” Arsenie Boca, a fost reţinut luni, 7 decembrie, şi a fost prezentat la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă. Talpoş este urmărit internaţional, după ce pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare pentru o fraudă de 120.000 euro comisă în Ungaria, informează Bihoreanul.


Alexandru Talpoş ar fi comis faptele în 2011. Ca administrator al firmei orădene Atarix SRL, el a emis facturi fiscale către două societăţi comerciale din Ungaria, care apoi le-au înregistrat în contabilitate atestând cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale, dar pentru care au dedus ilegal TVA de 43 milioane de forinţi (aproximativ 120.000 euro).


Autorităţile judiciare din Ungaria au emis pe numele orădeanului un mandat european de arestare pe 24 noiembrie, mandat care a fost comunicat la Oradea la sfârşitul săptămânii trecute.


Luni, 7 decembrie, polițiștii Compartimentului Urmăriri - Serviciul de Investigații Criminale Bihor l-au ridicat pe Talpoş şi l-au prezentat unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a emis pe numele lui o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.


Bărbatul a fost încarcerat în Arestul Poliţiei Bihor, iar marți, 8 decembrie, a fost prezentat la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare provizorie, în vederea predării către autorităţile ungare.


Procesul a fost amânat, pentru traducerea mandatului, iar până atunci, Talpoş a fost plasat sub control judiciar.


”Era oarecum forţat, abuziv, să fie arestat până la verificarea acelui mandat european, dacă respectă toate prevederile obligatorii”, a explicat avocatul orădeanului, Paul Cosmin Vidican.


Altă fraudă, prin metoda ”suveica”


Talpos mai este trimis în judecată și de DIICOT, împreună cu patronul unei firmei de transport, pentru o fraudă de 34 milioane lei. Prin intermediul a zeci de firme cu diverse obiecte de activitate, de la comerţ până la arhitectură, cei doi acţionau prin metoda suveică, realizând serii de operaţiuni comerciale între aceste firme, cumpărări şi vânzări, pentru a se pierde urma acelora care trebuiau să achite TVA statului. ANAF s-a constituit parte civilă, solicitând şi penalităţi de 8 milioane lei.


Talpoş deține pe numele şi imaginea călugărului Arsenie Boca. Concret, brandul ”Boca părintele” a fost preluat pe numele soţiei, iar marca ”Arsenie” - pe numele său.


”Război” cu biserica


În urmă cu doi ani, Episcopia Devei şi Hunedoarei, iar ulterior şi Mănăstirea Prislop au declanșat procese pentru anularea drepturilor de proprietate intelectuală. Acțiunile sunt încă pe rol și au obţinut o ordonanță președințială care să le permită până la soluţionarea diferendului folosirea numelui şi imaginii părintelui Arsenie Boca pe cărţi, pandantive, amulete, obiecte de cult, icoane vândute către enoriaşi.Dana Talpoş, soţia afaceristului, a anunţat într-un comunicat de presă că firma ei, care a preluat mărcile comerciale, a înregistrat şi declarat la ANAF o cifră de afaceri de perste 1 miliard de lei, de pe urma comerţului făcut de BOR cu obiecte de cult purtând imaginea şi numele călugărului.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă