Oradea va avea prima școală rabinică ridicată în această parte a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial

3 săptămâni in urmă 13

Oradea va avea prima școală rabinică ridicată în această parte a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. Proiectul aparţine Comunităţii Evreilor din Oradea și este singurul proiect de acest fel pe o rază de 1.000 kilometri, transmite Bihoreanul.

Echivalentă facultăţii de teologie, şcoala de religie iudaică ortodoxă de la Oradea va instrui tineri care vor să îşi aprofundeze studiile în iudaism sau să devină, după absolvire, rabini.

„Va fi prima şcoală rabinică ridicată pe o rază de peste o mie de kilometri după ultimul război mondial. În zonă au mai existat Yeshiba (n.r. şcoală rabinică) la Valea lui Mihai şi Săcueni înainte de război, şi la Arad şi Timişoara până în anii ʼ60, dar apoi au dispărut”, a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, Felix Koppelmann.

Potrivit acestuia, şcoala va fi ridicată pe un amplasament aparţinând comunităţii evreilor:

„La parter va funcţiona cantina cu mâncare kosher şi bazinul pentru îmbăiere ritualică, la primul etaj vor fi două săli de clasă, o bibliotecă şi birourile administrative, iar la cel de al doilea dormitoarele pentru cei 15 – 20 studenţi şi cam trei profesori”, a spus Koppelmann.

Citește articolul complet pe Bihoreanul

sursa foto: Bihoreanul

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă