Ora de vară 2021 – ceasurile se dau înainte cu o oră. Ce țări schimbă și ce state NU schimbă ora

3 săptămâni in urmă 2

Ne apropiem de sfârșitul lui martie, lună în care se face trecerea la ora de vară, poate pentru ultima dată. A mai rămas puțin până la momentul în care ceasurile trebuie date cu o oră înainte, căci schimbarea va avea loc după echinocțiul de primăvară. Pe perioada orei de vară diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore și nu de două, cum este pe perioada orei de iarnă. Mai multe detalii, în continuare.

Ora de vară 2021. Când se dă ceasul înainte cu o oră

Trecerea la ora de vară 2021, când ceasurile vor fi date cu 60 de minute înainte, va avea loc în ultimul weekend din luna martie, în noaptea de 27 spre 28, la o săptămână după echinocțiul de primăvară, marcat la 20 martie. Ziua de duminică, 28 martie, va fi cea mai scurtă din an și va avea 23 de ore în loc de 24. După cum spuneam, ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Orarul de vară se aplică începând cu ultima duminică din luna martie și până în ultima duminică a lui octombrie (31 octombrie). Măsura a fost luată pentru ca oamenii să se bucure și să folosească cât mai mult lumina naturală și, implicit, să economisească energia electrică.

De-a lungul timpului, schimbarea orei a creat anumite nemulțumiri, iar unii specialiști au criticat această idee pe motiv că ar crea probleme de sănătate populației.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1932 (între 22 mai și 2 octombrie), iar în prezent este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Din acest motiv, eliminarea orei de vară reprezintă o decizie complexă şi cu multiple ramificaţii.

Știai că…?

Ideea de oră de vară i-a aparținut celebrului om de știință, Benjamin Franklin, iar câțiva ani mai târziu a fost preluată de constructorul britanic William Willett. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie și 1 octombrie), fiind urmați de britanici, care au oficializat ora de vară în același an.

Citește și: De ce nu se mai schimbă ora de iarnă, deloc, și când intră în vigoare

Care sunt țările care schimbă ora și cele care nu

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de unele dintre țările europene în secolul trecut, principalul motiv care a stat la baza acestei hotărâri fiind economisirea energiei, în special pe perioada războiului și a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Până la începutul lui 2017, mai bine de 100 dintre cele 192 de țări ale lumii au refuzat să schimbe ora, motivele fiind diverse (de la motive religioase și până la banalul refuz). Pornind din Africa și terminând cu Europa, statele care au refuzat să facă trecerea de la ora de iarnă la ora de vară și invers sunt situate pe toate continentele lumii.

Țările care NU schimbă niciodată ora 

Africa – din cele 54 de țări de pe continentul african, doar trei au decis să schimbe fusul orar: Namibia, Tunisia și Egipt. Restul de 51 nu schimbă niciodată ora, cu atât mai mult Somalia, Kenya, Congo, Gabon, Tanzania sau Guineea Ecuatorială. America de Nord și de Sud – Venezuela, Ecuador, Panama, Guatemala, Nicaragua, Columbia, dar și alte țări mai mici nu mai vor să treacă prin schimbarea orei. În SUA nu se trece niciodată la ora de vară sau ora de iarnă, la fel și în Arizona și în Insulele Hawaii. Ora nu se schimbă nici în orașul canadian Ontario. Asia – aici, ora nu se schimbă în următoarele țări: Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore, Filipine, China și Coreea de Nord. De asemenea, în această listă se înscriu și unele republici ale CSI, situate în Asia Centrală. Europa – cele trei țări europene care nu schimbă niciodată ora sunt Belarus, Rusia și Islanda. Australia – aici ceasurile se schimbă doar parțial. Queensland și Australia de Vest aderă la același fus orar atât pe timp de iarnă, cât și de vară, potrivit impact.ro.

The post Ora de vară 2021 – ceasurile se dau înainte cu o oră. Ce țări schimbă și ce state NU schimbă ora appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă