Optimismul unui comisar european: Europa atinge imunitatea colectivă până în iulie. „Lumina de la capătul tunelului se vede”

3 săptămâni in urmă 2


Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a declarat duminică că Europa poate obține până la jumătatea lunii iulie imunitatea de turmă, datorită accelerării livrărilor de vaccinuri anti-COVID în Uniunea Europeană și a campaniei de vaccinare în desfășurare, relatează AFP, citată de Agerpres.


„Avem acum 52 de uzine care lucrează 24 de ore din 24, şapte zile din şapte în Europa pentru a produce” vaccinuri împotriva COVID-19, a subliniat comisarul european, în cadrul emisiunii Grand jury difuzate pe posturile RTL-Le Figaro-LCI.


Avem capacitatea de a produce şi livra pentru concetăţenii noştri europeni cele 360 de milioane de doze prevăzute până la finele trimestrului doi şi cele 420 de milioane necesare pentru a începe să vorbim despre acea imunitatea colectivă şi a o atinge la jumătatea lunii iulie

Thierry Breton:

De asemenea, comisarul europen a insitat că „lumina de la capătul tunelului se vede” pentru Europa, dar că „mai e nevoie de câteva săptămâni pentru a limita propagarea virusului şi în acelaşi timp să se vaccineze foarte substanţial”.


Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă. Foto: Epa

Comisarul european a amintit în emisiune poziţia Comisiei în ce priveşte livrările de vaccin AstraZeneca, aflate în centrul unui dezacord Londra-Bruxelles. Acesta a spus că „atât timp când AstraZeneca nu-şi îndeplineşte obligaţiile (faţă de UE), tot ce este produs pe teritoriul european este destinat europenilor”.


Afirmațiile au făcute în contextul în care Comisia Europeană a propus săptămâna trecută noi reguli pentru controlul exporturilor de vaccinuri din UE, pe fondul unui conflict cu compania AstraZeneca, pe care o acuză că nu a livrat dozele promise statelor membre, în primul trimestru al anului. Măsură ce ar putea inflama relațiile cu Londra.


Noul mecanism propus de executivul european presupune că Bruxellesul ar putea bloca pentru o perioadă de până la șase săptămâni exporturile către destinații precum Marea Britanie sau SUA, țări care primesc vaccinuri produse în UE, dar care nu exportă dozele produse în propriul teritoriu și au o rată de vaccinare mai mare decât UE.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă