Opt polițiști din București, reținuți 24 de ore pentru tortură și lipsire de libertate. Au bătut 30 de minute un tânăr care le-a reproșat că nu poartă mască

2 luni in urmă 8


Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus începerea acţiunii penale faţă de mai mulți polițiști de la Secția 16 București, pentru „lipsire de libertate în mod ilegal, tortură și complicitate la tortură” față de doi bărbați, fapte petrecute în septembrie 2020, a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul București.


UPDATE ora 21:10 Potrivit Parchetului, față de 9 polițiști din București s-a dispus începerea acţiunii penale, iar pentru 8 dintre aceștia s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore.


Conform datelor din anchetă, în septembrie 2020, polițiștii „făceau parte dintr-un filtru de poliție organizat în zona străzii Calea Șerban Vodă din Bucureşti, context în care au fost abordaţi de persoanele vătămate care le-au adresat reproşuri cu privire la nepurtarea măștilor de protecție”.


„În aceste împrejurări, în scopul pedepsirii persoanei vătămate G.M.I. pentru reproșurile adresate, 7 dintre inculpaţi având asupra lor armamentul din dotare au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătuşând-o şi transportând-o împotriva voinței sale pe un teren viran situat la periferia mun. București”, arată Parchetul.


Acolo, „5 dintre aceştia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violențe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare și inferioare, dar și în zona degetelor mâinilor și a tălpilor”.


„Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante”, a mai informat Parchetul de pe lângă Tribunalul București.


În tot acest timp, ceilalţi doi agenţi de poliţie au asistat în mod pasiv la violenţele exercitate asupra persoanei vătămate. După exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran.

Comunicat Parchetul de pe lângă Tribunalul București:

Mai multe percheziții au fost efectuate astăzi, 3 martie, într-un caz în care mai mulți polițiști sunt acuzați de tortură și lipsire de libertate, pentru fapte „presupus săvârșite” în toamna anului 2020, a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul București.


Perchezițiile domiciliare au avut loc pe raza municipiului București și a județului Caraș-Severin, în baza a 9 autorizații emise de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București.


Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul București, persoanele vizate de percheziții au calitatea de „agent de poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti” și sunt audiate.


Percheziţiile au fost efectuate într-o cauză având ca obiect infracţiunile de tortură şi lipsire de libertate în mod ilegal, presupus săvârşite în luna septembrie a anului 2020 asupra a două persoane vătămate.

Comunicat Parchetul de pe lângă Tribunalul București:

Concret, incidentul la care face referire Parchetul s-a petrecut pe 1 septembrie 2020. Atunci, un bărbat și un prieten al său au fost loviți de polițiști pe o stradă din sectorul 4 al Capitalei, conform reclamației făcute de unul dintre cei agresați la numărul de urgență 112.


La data de 02.09.2020 cei doi bărbați au fost conduși la sediul Secției 16 Poliție, de către polițiști ai Biroului Investigații Criminale, iar în urma discuțiilor aceștia au formulat sesizări scrise cu privire la faptul ca în noaptea de 31.08/01.09.2020 ar fi fost agresați de polițiști.

Comunicat Poliția Capitalei, pe 2 septembrie 2020:

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă