Opoziția rusă cheamă rușii la proteste împotriva „războiului criminal” al lui Putin. „Războiul a venit acum în fiecare casă”

1 săptămână in urmă 25

Mobilizarea militară parţială anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin va duce la o enormă tragedie, a denunţat miercuri cel mai important opozant al acestuia, Aleksei Navalnîi, aflat într-o închisoare de înaltă securitate, calificând ofensiva Rusiei în Ucraina un război criminal eşuat, potrivit AFP şi Reuters.

Este clar că războiul criminal care se desfăşoară în prezent se agravează şi se amplifică, iar Putin încearcă să implice în el cât mai multă lume posibil, a denunţat Navalnîi, folosind un cuvânt interzis de Kremlin care îşi numeşte ofensiva în Ucraina operaţiune militară specială.

Potrivit lui, preşedintele rus, implicând în război încă 300.000 de rezervişti pentru a întări trupele Moscovei, vrea să păteze cu sânge mâinile a încă sute de mii de persoane.

Într-un mesaj video din detenţie, înregistrat şi publicat de avocaţii săi, Navalnîi a spus că Putin trimite şi mai mulţi ruşi la moarte pentru un război ratat. Totul se face pentru ca un singur om să-şi păstreze puterea şi să o prelungească, a denunţat principalul opozant al Kremlinului, încarcerat din ianuarie 2021 pentru dosare pe care el le consideră integral fabricate.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri prima mobilizare în Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial, chiar dacă parţială, şi şi-a exprimat sprijinul pentru anexarea a patru regiuni din Ucraina.

Totodată, el a avertizat Occidentul că nu blufeazăcând spune că este pregătit să utilizeze arma nucleară pentru a apăra Rusia.

Opoziţia rusă a chemat miercuri seară, începând cu ora 19.00 (ora Moscovei), la proteste împotriva lui Putin, iar apeluri la manifestaţii în cursul zilei în numeroase oraşe din Rusia sunt distribuite pe reţelele sociale.

Mobilizarea înseamnă că mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? De ce vor plânge mamele și copiii? Pentru regimul lui Putin?”, a transmis coaliția anti-război Vesna, care a precizat și că „acum războiul a venit în fiecare casă și în fiecare familie”.

Autoritățile obișnuiau să spună că doar „profesioniștii” se luptă și că vor câștiga. S-a dovedit că nu câștigau și prizonierii au început să fie recrutați pe front. Și acum s-a anunțat mobilizarea.

Deci situația este extrem de dificilă. Războiul nu mai este „acolo”. A venit în țara noastră, în casele noastre, pentru rudele noastre. Și ei trebuie să moară pentru a corecta greșelile regimului Putin, care a scufundat Rusia într-un măcel monstruos, izolare și sărăcie.

Deputații și oficialitățile care țipau zilnic despre necesitatea mobilizării se vor proteja și vor rămâne în scaunele lor calde. Credem că ar trebui mobilizați și trimiși în Ucraina. Să-i lăsăm să moară pentru fanteziile lor bolnave. Haideți să nu trimitem băieții obișnuiți la moarte.

Vesna anunță o acțiune integrală împotriva mobilizării - vă îndemnăm să ieșiți pe străzile orașelor rusești astăzi, la ora 19:00.

Protestul este doar începutul. Suntem siguri că decizia de azi ar putea fi sfârșitul acestui guvern. Acum țara trebuie să iasă în stradă. Totul stă în mâinile noastre!”, se arată în anunțul postat pe Telegram de organizație.

De la declanşarea invaziei în 24 februarie, Putin a reprimat disidenţa şi mass-media independente, cu mii de arestări la manifestaţiile împotriva războiului şi o nouă lege care prevede până la 15 ani de închisoare pentru cei care difuzează „ştiri false” despre armată.

În zilele de după începerea războiului, polițiștii au reprimat protestele de stradă și au reținut cel puțin 16.000 de protestatari, potrivit grupului pentru drepturile omului OVD-Info.

Televiziunea de stat rusă îi prezintă pe critici ca pe nişte trădători, în solda Occidentului. Putin susţine că ţara sa se află într-o luptă cu Occidentul pentru Ucraina, despre care spune că este folosita de SUA şi aliaţii lor în încercarea de a distruge Rusia. 

Citește și: Bărbații ruși între 18 și 65 de ani nu mai au voie să iasă din țară. S-a interzis companiilor aeriene să le vândă bilete

Editor : Marco Badea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă