Opoziția britanică cere o anchetă privind renovarea apartamentului premierului Johnson din bani publici

2 săptămâni in urmă 13


Laburiștii din Parlamentul de la Londra au cerut duminică declanșarea unei anchete amănunțite privind modul în care guvernul conservator condus de premierul Boris Johnson a cheltuit banii contribuabililor britanici, ca urmare a scandalului privind renovarea apartamentului premierului, informează AFP, citat de Agerpres.


Vineri, un ministru al guvernului a afirmat că Boris Johnson şi-a asumat costurile „din propriile buzunare", fără a preciza cu toate acestea dacă el i-a restituit banii unui donator.


„Nu cunoaştem adevărul în această dispută între cei doi grei care par mai interesaţi în legătură cu cine minte decât de fondul problemei", a subliniat duminică, la Sky News, deputata laburistă Jess Phillips. „Avem nevoie de o veritabilă anchetă independentă", a cerut ea, afirmând că Partidul Laburist va face o interpelare urgentă asupra acestui subiect săptămâna viitoare în parlament.


Cabinetul Johnson a negat orice amestec al premierului în afacerea taxelor și cea legată de renovarea apartamentului, precizând că, într-adevăr au fost contractați muncitori pentru a zugrăvi și decora locuința, însă costurile au fost suportate integral și personal de către premier.


Un schimb de mesaje publicat zilele trecute de BBC îl arată pe Johnson care îi promite omului de afaceri James Dyson să „rezolve" o problemă legată de taxe pentru angajaţii săi implicaţi în dezvoltarea de ventilatoare, în plină criză a coronavirusului, în martie anul trecut, nu este primul mesaj privat al premierului ajuns la urechile publicului.


În iunie anul trecut, Johnson a primit un mesaj text de la prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, într-un context în care oferta saudită de preluare a clubului Newcastle United se confrunta cu dificultăţi.


Fostul consilier al lui Boris Johnson, Dominic Cummings, demis în noiembrie anul trecut pe fondul unui alt scandal public generat de faptul că fostul său consilier a mințit și a încălcat restricțiile anti-COVID-19, este dat pe surse care cel care s-ar face responsabil de scurgerea de informații.


Dominic Cummings a negat pe blog că ar fi în spatele scurgerii de informații. În schimb, el l-a acuzat pe Johnson și echipa sa pentru o serie de nereguli. Fostul consilier al premierului a spus că Boris Johnson s-a comportat într-un mod pe care îl consideră „nebunesc și total lipsit de etică”, adăugând că ar fi încântat să ofere dovezi în acest sens în cadrul unei anchete, sub jurământ.
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă