ONU condamnă legea avortului din Texas, catalogând-o drept „cea mai gravă formă de discriminare sexuală”

1 lună in urmă 15

Agenția pentru drepturile omului a Organizației Națiunilor Unite a condamnat ferm statul Texas pentru noua sa lege anti-avort, despre care spun că încalcă dreptul internațional prin interzicerea femeilor de a-și controla propriile corpuri și punându-și viața în pericol, potrivit The Guardian.

Melissa Upreti, președinta grupului de lucru al ONU privind discriminarea femeilor, a criticat noua lege din Texas, SB 8, pe care a denumit-o drept „cea mai gravă formă de discriminare sexuală”.

Ea a avertizat că legislația, care interzice avorturile la aproximativ șase săptămâni, ar putea forța femeile să caute proceduri nesigure care s-ar putea dovedi fatale.

„Această nouă lege va face avortul nesigur și mortal și va crea un nou set de riscuri pentru femei și fete. Este profund discriminator și încalcă o serie de drepturi garantate de dreptul internațional”, a declarat Upreti.

Săptămâna trecută, majoritatea de dreapta a instanței din Texas a decis, cu un vot de cinci la patru, să permită legislației texane anti-avort să meargă înainte, în pofida dispoziției justiției din Texas din 1973 care legaliza avortul în SUA, Roe v Wade.

„Legea și modul în care a apărut – prin refuzul curții supreme a SUA de a o bloca pe baza precedentelor legale existente – nu numai că a dus Texasul cu câțiva ani înapoi, ci, în ochii comunității internaționale, a dus întreaga țară înapoi.”, a spus Upreti.

Sursa foto: Unsplash/ Clark Van Der Beken

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă