Omul de serviciu care a luat aurul mondial la jiu-jitsu, după ce lumea a strâns 700 de dolari pentru o deplasare. „Pentru mine e o sumă imensă”

3 săptămâni in urmă 20

Igor Ievtușenko, un ucrainean de 49 de ani, a câștigat finala la centura mov, master 4, categoria 69 de kilograme, după 1-0 în finală cu azerul Azar Jafarzade, scrie publicația ucraineană Obozrevatel. El lucrează ca om de serviciu la o școală din oraș, a fost poștaș, a lucrat și într-un magazin de mobilă și s-a apucat de sport la 42 ani.

700 de dolari. De atât avea nevoie Igor Ievtușenko, care locuiește în Herson, Ucraina, pentru a ajunge la Mastersul Mondial de jiu-jitsu brazilian de la Abu Dhabi, organizat în acest început de săptămână în Emiratele Arabe Unite.

„E o sumă însemnată pentru un om de serviciu la o școală”, spunea Igor Ievtușenko într-un interviu acordat publicației ucrainene Focus.

Omul de serviciu care a luat aurul mondial la jiu-jitsu, după ce lumea a strâns 700 de dolari pentru o deplasare. „Pentru mine e o sumă imensă”O amintire din Emirate | Foto: Facebook

El povestea, pentru aceeași sursă, cum a ajuns în această situație. A schimbat mai multe joburi până la 42 de ani, fiind poștaș – „le duceam pensia bunicilor mei” – și lucrător la un magazin de mobilă.

Apoi, la 42 de ani, s-a apucat de jiu-jitsu brazilian. Cum programul nu-i permitea să lucreze în continuare la magazinul de mobilă, a acceptat un job de om de serviciu într-o școală, tocmai pentru a sta în prima parte a zilei la școală, apoi, seara, să meargă la antrenamente.

Bărbatul s-a înscris la Mastersul mondial de jiu-jitsu brazilian de la Abu-Dhabi, iar la categoria sa de seniori, centură mov, masters 4, 69 de kilograme, avea un singur adversar: azerul Jafarzade. 

Așa că Ievtușenko și-a „asumat un risc, crezând în puterea Facebook”. A scris o postare, cerând sponsori, și a făcut o chetă pe rețeaua de socializare. Și-a lăsat conturile bancare.

Iar suma s-a adunat.

În Herson, un oraș cu aproape 300.000 de locuitori, s-au născut, printre alții, fostul președinte al PNL Mircea Ionescu-Quintus, dar și revoluționarul bolșevic Lev Troțki.

„Sunt campion mondial!”

„Dacă vrei, faci”, spune Ievtușenko. 

Pe 15 noiembrie – luni, adică -, Ievtușenko a câștigat aurul la categoria sa. L-a învins pe azer cu 1-0 și a cucerit una dintre cele 52 de medalii la masculin și feminin, la diferite categorii.

Pe același Facebook unde cerea 700 de dolari, bărbatul primea felicitări de la zeci de oameni care-l ajutaseră.

Iar fotografia în care mușcă medalia de aur se rostogolește în presa ucraineană.

„Sunt campion mondial!”, a exclamat Igor.

Omul de serviciu care a luat aurul mondial la jiu-jitsu, după ce lumea a strâns 700 de dolari pentru o deplasare. „Pentru mine e o sumă imensă”La antrenamente, acasă, pe un covor în culorile Ucrainei | Foto: Facebook

Ce este jiu-jitsu brazilian

Jiu-jitsu brazilian este un sport de contact care a apărut acum un secol în America de Sud, unde tehnicile unui practicant de judo și jiu-jitsu japonez au fost rafinate de maestrul brazilian Helio Gracie.

Face parte din categoria artelor marțiale unde luptele se duc la sol, iar adversarii încearcă, prin pârghii aplicate oponentului, să-l imobilizeze fără vătămare.

E o tehnică eficientă de autoapărare, ajunsă și în România în urmă cu aproape două decenii. 

Foto: Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă