Omul de afaceri maltez Yorgen Fenech a fost inculpat pentru asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

1 lună in urmă 17

Yorgen Fenech este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Malta, iar procurorii cer condamnarea lui la închisoare pe viață, potrivit AFP și Reuters, notează News.ro. Afaceristul este suspectat că s-ar afla în spatele uciderii jurnalistei anticorupție Daphne Caruana Galizia, în octombrie 2017.

Daphne Caruana Galizia a murit la 53 de ani, în urma exploziei unei bombe care fusese instalată în mașina ei.

Acuzat de complicitate la crimă și complot criminal, Yorgen Fenech a fost arestat în anul 2019, fiind prins la bordul iahtului său în timp ce încerca să fugă din Malta. La câteva zile după arestarea acestuia, premierul Joseph Muscat a demisionat.

În actul de acuzare, Pachetul cere închisoare pe viață pentru acuzația de omor și o pedeapsă cuprinsă între 20 și 30 de ani de detenție pentru complot criminal.

Daphne Caruana Galizia publica investigații pe teme de corupție pe blogul său Running Commentary. Ea a descoperit mai multe rețele de corupție din țara sa și din străinătate.

Jurnalista a cercetat partea malteză a celebrului dosar Panama Papers și a scos atunci la iveală unele legături dintre Yorgen Fenech și politicieni maltezi de la nivel înalt.

Fenech a condus un consorţiu care a obţinut un contract de la guvernul maltez pentru construcţia unei centrale de energie. Atunci când a fost asasinată, Daphne Caruana Galizia investiga posibile fapte de corupție în legătură cu acest contract.

În dosarul Panama Papers jurnalista a arătat că societatea 17 Black, cu sediul în Dubai, urma să vireze bani către două societăţi cu sediul în Panama și deținute de Keith Schembri, şef de cabinet al premierului Joseph Mușcat, și Konrad Mizzi, ministrul maltez al Turismului.

După uciderea jurnalistei, consorțiul Daphne Project a continuat investigațiile sale și a dezvăluit că societatea 17 Black îi aparținea lui Yorgen Fenech.

Potrivit anchetatorilor, afaceristul maltez i-ar fi cerut intermediarului Melvin Theuma să angajeze pentru 150.000 de euro trei indivizi care să o ucidă pe Daphne Caruana Galizia.

În decembrie 2017, trei bărbați au fost arestați sub acuzația că au plasat bomba în mașina jurnalistei și au declanșat dispozitivul. Unul dintre ei a pledat vinonvat și a primit o condamnare de 15 ani de închisoare, iar ceilalți doi nu au fost încă judecați.

Melvin Theuma a fost grațiat după ce a pus la dispoziția anchetatorilor informații și dovezi cu privire la complot. El a fost cel care a declarat că Yorgen Fenech i-a cerut să organizeze asasinarea jurnalistei.

Pe de altă parte, Fenech susține că Keith Schembri este „adevăratul comanditar” la asasinatului.

Premiul Daphne Caruana Galizia

În luna iunie a acestui an, Parlamentul European a lansat un premiu în memoria jurnalistei malteze. Premiul Daphne Caruana Galizia este acordat drept recompensă pentru jurnalismul de calitate excepțională care promovează sau apără valorile de bază ale Uniunii Europene. La prima ediție se pot înscrie articole publicate între 1 septembrie 2020 și 31 august 2021 de jurnaliști sau echipe de jurnaliști din statele membre UE.

Câștigătorul va fi ales de un juriu format din profesioniști în domeniu, iar autorul sau echipa vor primi 20.000 de euro. Premiul va fi acordat la jumătatea lunii octombrie.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă