OMS: O legătură între vaccinul AstraZeneca şi formarea de cheaguri sangvine este „plauzibilă, însă nu confirmată”

1 săptămână in urmă 29

Declarația Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a fost făcută miercuri, după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat astăzi într-o conferință de presă că există o legătură cauzală între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Sunt necesare studii specializate pentru a înţelege pe deplin relaţia potenţială dintre vaccinare şi posibili factori de risc”, au declarat specialiştii OMS în domeniul vaccinurilor într-un comunicat.

De asemenea, ei subliniază că aceste fenomene „deşi îngrijorătoare, sunt foarte rare”.

EMA a anunțat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca, însă recomandă în continuare tuturor țărilor UE să continue imunizarea cu AstraZeneca, pentru că efectele adverse sunt foarte rare, iar beneficiile inoculării cu acest ser depășesc riscurile.

De asemenea, EMA a precizat că nu a identificat niciun factor de risc specific pentru vaccinul AstraZeneca, estimând că o explicaţie plauzibilă pentru cazurile rare de cheaguri sangvine ar putea fi un răspuns imun.

Cu toate acestea, EMA nu va emite o recomandate cu măsuri specifice de aplicat pentru persoanele vaccinate cu serul produs de AstraZeneca.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă