OMS nu știe încă dacă este nevoie de un vaccin special pentru varianta Omicron: „Sunt necesare cercetări suplimentare”

1 săptămână in urmă 8

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă vaccinurile anti-COVID existente oferă o protecţie adecvată împotriva variantei Omicron, chiar dacă producătorii de vaccinuri dezvoltă o nouă generaţie de seruri.

Cea mai recentă notă de informare a agenţiei ONU îşi propune să răspundă celor mai importante întrebări despre noua variantă de coronavirus apărută prima dată în noiembrie, precum cele legate de severitatea, transmisibilitatea şi abilitatea sa de a evita protecţia oferită de vaccinurile existente. Aceasta stabileşte, de asemenea, priorităţile pentru statele sale membre.

Însă la una dintre întrebările cheie - dacă este nevoie de un nou vaccin specific pentru Omicron - agenţia ONU nu a putut oferi un răspuns imediat.

„Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege mai bine abilitatea variantei Omicron de a evita protecţia oferită de vaccinurile anti-COVID-19 şi de imunitatea indusă de infecţie, dar şi răspunsurile specifice ale Omicron la vaccinuri”, se arată în nota OMS, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Unii producători de vaccinuri dezvoltă deja o nouă generaţie de seruri care vizează varianta extrem de contagioasă detectată pentru prima dată în Africa de Sud şi Hong Kong.

Luni, directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că un vaccin anti-COVID-19 modificat care vizează în mod specific varianta Omicron ar fi probabil necesar, iar compania sa ar putea avea unul gata de lansare până în martie.

La rândul său, compania Moderna a anunţat că lucrează la un vaccin candidat adaptat variantei Omicron, însă este puţin probabil ca acesta să fie disponibil în următoarele două luni.

Citește și: OMS avertizează că boala provocată de SARS-CoV-2 nu poate fi tratată precum gripa

Editor : B.P.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă