OMS anunță că persoanele care au primit vaccinul anti-COVID prin programul COVAX și au suferit reacții adverse grave vor fi compensate

1 săptămână in urmă 1

Programul anunțat luni de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vizează persoanele care fac parte din grupul celor 92 de țări cele mai sărace din lume și care au primit un vaccin prin platforma COVAX, creată de OMS şi de alte entităţi, relatează EFE, citată de Agerpres.

O persoană care a fost vaccinată prin platforma COVAX și a suferit reacții adverse severe va putea fi astfel compensată prin intermediul programului.

Peste 190 de ţări participă la COVAX. Dintre acestea, 92 de ţări cu venituri mici au fost selectate să primească vaccinuri finanţate de platformă. De altfel, programul de acordare de compensaţii anunţat luni se aplică doar acestor ţări.

Este vorba de primul şi unicul mecanism de acordare de compensaţii pentru daune provocate de vaccinuri care operează la scară internaţională.

OMS, într-un comunicat:

Toate vaccinurile distribuite care sunt incluse în acest program au trecut etapele proprii de dezvoltare ale unui ser care îi garantează eficienţa, securitatea şi calitatea.

Totuşi, toate aceste medicamente, inclusiv vaccinurile care au fost aprobate ca uz general, pot provoca în cazuri rare efecte adverse grave, a anunţat OMS într-un comunicat.

Obiectivul programului este de a oferi acestui grup de ţări o procedură rapidă, justă şi transparentă pentru a primi compensaţii în cazurile „rare şi la efecte adverse grave, asociate distribuirii de vaccinuri prin COVAX până la 30 iunie 2022.

OMS a încheiat pentru acest program de compensații un acord cu societatea de asigurări Chubb Limited.

Până acum, aproximativ 208 milioane de doze vaccin anti-COVID au fost administrate în diferite ţări și nu s-au raportat deocamdată cazuri de efecte adverse foarte grave.

De asemenea, au fost rare cazurile când s-a observat o reacţie adversă la pacienţi care aveau antecedente de alergii. Mai exact, 4 sau 5 cazuri la un milion de persoane care au primit vaccinul Pfizer, sau 2 – 3 cazuri la un milion la vaccinurile de la Moderna, potrivit statisticilor realizate de SUA.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă