OMS a omologat vaccinul anti-Covid de la Johnson & Johnson. Cu ce se deosebeşte de celelalte

1 lună in urmă 2

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a omologat vineri vaccinul contra Covid cu doză unică a gigantului farmaceutic american Johnson & Johnson, potrivit unui comunicat al agenţiei ONU, scrie AFP. „Fiecare nouă unealtă sigură şi eficientă contra Covid-19 este încă un pas pentru controlul pandemiei”, a comentat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS a omologat deja vaccinul de la Pfizer-BioNTech, precum şi pe cel de la AstraZeneca-Oxford, fabricat în India şi în Coreea de Sud. Aceste vaccinuri necesită injecţii în două doze iar cel de la Pfizer nu poate fi stocat decât la temperaturi foarte scăzute.

În schimb, serul poate fi menţinut în frigidere clasice. Unda verde dată vineri permite integrarea vaccinului în sistemul Covax al Alianţei pentru vaccinuri (Gavi), OMS şi CEPI, prin care se livrează vaccin împotriva Covid-19 ţărilor aflate în curs de dezvoltare.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că speră ca sistemul Covax să primească „cât mai repede posibil” 500 de milioane de doze din noul vaccin.

Bruce Aylward, un consilier al directorului general, a precizat că speră ca primele doze să ajungă „în iulie sau chiar înainte”.

Agenţia Europeană pentru Medicamente recomandă autorizarea vaccinului Johnson & Johnson

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat joi autorizarea utilizării în Uniunea Europeană a vaccinului Johnson & Johnson (J & J) împotriva coronavirusului, semnalează dpa şi Reuters.

Produsul necesită administrarea unei singure doze şi se bazează pe proteine care dau imunitate, prin intermediul unui virus de răceală obişnuită, atenuat.

Bilanţ vaccinare 12 martie 2021. Aproape 50.000 de români s-au imunizat în plin scandal legat de AstraZeneca

J & J a efectuat studii clinice internaţionale pe 44.000 de pacienţi, iar eficienţa constatată este de 67%, la două săptămâni după injectare. Rezultatele studiilor diferitelor companii producătoare de vaccinuri nu pot fi comparate direct, deoarece obiectivele studiilor sunt diferite, iar în timpul testării vaccinului J & J circulau deja versiuni noi ale coronavirusului, mai contagioase.

Denumirea comercială a vaccinului este Janssen, după unitatea J & J care îl produce. Vaccinul Johnson & Johnson este al patrulea aprobat de EMA pentru prevenirea COVID-19, după cele comercializate de Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford şi Moderna. Este recomandat celor cu vârste peste 18 ani.

Statele Unite, Canada şi Bahrein au aprobat deja acest vaccin, iar în Africa de Sud se desfăşoară o examinare în regim accelerat.

Comisia Europeană urmează să dea în curând aprobarea finală. Autorizarea europeană condiţionată permite administrarea tratamentelor timp de un an fără date complete privind eficienţa şi efectele secundare.

Compania americană a încheiat contracte pentru furnizarea către UE a cel puţin 200 de milioane de doze anul acesta. Livrările ar trebui să înceapă luna viitoare.

Iată ce conţine prospectul vaccinului AstraZeneca. Lista reacţiilor şi efectelor adverse!

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă