Omicron nu ar trebui numită o variantă ”blândă” în condițiile în care poate provoca decese, avertizează OMS

1 săptămână in urmă 15

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, crede că varianta Omicron a coronavirusului nu ar trebui să fie descrisă drept una „blândă” având în vedere că a provocat decese în mai multe zone ale lumii, relatează BBC.

Mai multe studii recente arată că este mai puțin probabil ca noua tulpină a coronavirusului să provoace forme grave ale COVID-19 comparativ cu tulpinile anterioare ale SARS-CoV-2. Însă numărul fără precedent de persoane infectate pune presiune pe sistemele de sănătate, a avertizat directorul OMS.

Potrivit datelor OMS, numărul infectărilor cu Omicron la nivel global a crescut cu 71% în ultima săptămână, iar 90% dintre cazurile grave raportate în întreaga lume sunt la persoane nevaccinate.

Deși tulpina Omicron pare a fi mai puțin severă în comparație cu Delta, în special la cei vaccinați, aceasta nu înseamnă că ar trebui clasificată drept blândă. La fel ca variantele anterioare, Omicron duce la spitalizare și ucide oameni. De fapt, tsunamiul de cazuri este atât de mare și rapid, încât copleșește sistemele de sănătate din întreaga lume.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS:

Printre țările care au raportat până acum decese în rândul pacienților infectați cu Omicron se numără Marea Britanie, Israel și Australia.

În Marea Britanie mai multe spitale se confruntă cu un deficit de personal, din cauza infectării cadrelor medicale și cu o presiune în creștere ca urmare a numărului crescut de pacienți cu COVID-19.

Și în Franța, ministrul Sănătății, Olivier Veran, a avertizat că luna ianuarie va fi dificilă pentru spitale, adăugând că pacienții cu Omicron ocupă paturile „convenționale” din unitățile medicale, în timp ce Delta punea sub presiune secțiile de terapie intensivă.

În cea mai recentă declarație a sa, directorul OMS a repetat apelurile referitoare la distribuția dozelor de vaccin către țările sărace astfel încât acestea să-și poată imuniza cetățenii.

Anul trecut, Tedros Adhanom Ghebreyesus spunea că lumea va avea suficiente doze de vaccin în 2022 pentru a imuniza întreaga populație adultă globală dacă țările occidentale nu vor rezerva vaccinurile pentru a le folosi în programele de administrare a boosterului.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă