Om de afaceri şi două angajate, reţinuţi pentru fraudă cu fonduri europene de aproximativ un milion de euro / Cum funcționa schema de fraudare, care a implicat fermieri

3 săptămâni in urmă 15

Un om de afaceri cu societăţi comerciale în domeniul zootehnic şi două angajate ale acestuia au fost reţinuţi de procurorii DNA într-un dosar în care sunt acuzaţi de grup infracţional organizat şi fraudă cu fonduri europene de aproximativ un milion de euro. Potrivit procurorilor, ei ar fi creat o schemă de fraudare care implica 30 de fermieri și prin care au adus din Ungaria peste 300 de animale şi au primit subvenţii, fără a avea acest drept.

Potrivit DNA, au fost deținuți pentru 24 de ore un om de afaceri cu societăți comerciale în domeniul zootehnic și două angajate ale acestuia, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (autorat și complicitate) și infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, comise în formă continuată.

Conform procurorilor de la Serviciul teritorial Timișoara al DNA, omul de afaceri, sprijinit de cele două angajate, ar fi conceput și coordonat, în perioada 2016 – 2019, un plan având ca scop obținerea nelegală a unor subvenții pentru animale în valoare de 4.271.646 lei, prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016), precum și a fondurilor europene și naționale acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A) în campaniile din anii 2017 și 2018.

Procurorii DNA spun că cei trei ar fi creat și folosit o schemă de fraudare în care ar fi implicat 30 de fermieri și exploatațiile zootehnice de creștere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acelor fermieri. Prin această schema ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă (Aberdeen Angus), în condiții simulate care ar fi dat drept de obținere de subvenții pentru creșterea lor.

În realitate, animalele nu îndeplineau cerințele obligatorii de subvenționare, însă cei trei ar fi creat aparența respectării cerințelor legale ale finanțării prin falsificarea certificatelor de origine și a pașapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de naștere/rasa animalelor în aceste documente, prin denaturarea adevărului în ceea ce privește existența taurinelor și categoria din care făceau parte animalele. Aceste documente false ar fi fost prezentate instituțiilor cu atribuții de avizare, aprobare și finanțare, respectiv Direcția agricolă Arad și A.P.I.A, ceea ce a determinat, în final, atribuirea subvențiilor.

Joi, ei vor fi duși la Tribunalul Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă