Om de afaceri acuzat că a păcălit statul cu zeci de milioane de euro, în timp ce era anchetat de DIICOT. Acum a fost condamnat și pentru fraudă cu fonduri europene

2 luni in urmă 8


Dan Ştefan Ciolcă, administrator al firmei Agroberin SRL Bucureşti, şi complicele său, Denis Ciprian Stanciu, au primit peste 400.000 de lei ca ajutoare financiare europene pentru lucrări agricole fictive, pe care aceștia declaraseră că le-ar fi executat în judeţele Vaslui şi Galaţi, potrivit sentinței judecătorilor de la Tribunalul Brăila.


Tribunalul Brăila i-a condamnat, pe 25 februarie, pe Dan Ştefan Ciolcă, administrator al firmei Agroberin SRL Bucureşti, şi Denis Ciprian Stanciu la 5 ani, respectiv 4 ani de închisoare cu executare pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene.


Alături de aceștia a fost condamnată și societatea Agroberin SRL Bucureşti la o amendă penală de 100.000 de lei pentru comiterea aceleiași infracțiuni. 


Ca pedepse complementare, judecătorii au dispus suspendarea activităţii societăţii comerciale pe o durată de un an, interzicerea de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o durată de trei ani și afişarea hotărârii de condamnare timp de șase luni la punctele de lucru din țară, precum şi la sediile primăriei Banca (judeţul Vaslui), primăriei Bogdăneşti (judeţul Vaslui) şi primăriei Suceveni (judeţul Galaţi). 


Decizia instanței nu este definitivă.


Dan Ştefan Ciolcă, Denis Ciprian Stanciu și Agroberin SRL Bucureşti au fost obligați la plata către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Bucureşti a sumei de 31.361,32 de lei reprezentând sprijinul financiar acordat necuvenit în campania din anul 2011, la care se vor calcula dobânzi şi penalităţi de întârziere conform legii speciale, se arată în decizia judecătorilor. 


De asemenea, Denis Ciprian Stanciu și Agroberin SRL Bucureşti trebuie să restituie 375.886,74 de lei, bani pe care pe care i-au încasat ilegal în campaniile din anii 2013 şi 2014, la care se vor calcula dobânzi şi penalităţi de întârziere. 


Instanța a menținut popririle și sechestrele instituite de procurorii anticorupție pe conturile, bunurile mobile și imobile ale lui Dan Ştefan Ciolcă, Denis Ciprian Stanciu și Agroberin SRL Bucureşti până la recuperarea prejudiciului.


Subvenții de sute de mii de lei pentru terenuri lăsate pârloagă


Anchetatorii au stabilit că în anii 2011, 2013 şi 2014, Agroberin S.R.L. Bucureşti (fostă Serodcom S.R.L. Brăila), prin intermediul lui Dan Ștefan Ciolcă, în calitate de administrator legal al societăţii, în anul 2011 şi ulterior, prin intermediul lui Denis Ciprian Stanciu (persoană împuternicită în anii 2013 şi 2014), a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cereri anuale pentru acordarea de ajutoare financiare europene pentru lucrări agricole declarate ca fiind executate în judeţele Vaslui şi Galaţi, deși societatea amintită nu a efectuat lucrări agricole pe terenurile declarate la APIA. 


În anii 2011, 2013 şi 2014, Agroberin S.R.L. Bucureşti a primit subvenții de sute de mii de lei pentru lucrări agricole declarate ca fiind executate, dar pe care, în realitate, societatea nu le-a efectuat

„În cursul anilor 2011-2014 pentru a obţine subvenţii nerambursabile, inculpaţii au depus la APIA mai multe documente falsificate, obţinând pe nedrept fonduri europene în sumă totală de 407.248 de lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal”, susțin procurorii anticorupție.


Morișca firmelor de „tip bidon”


Curtea de Apel Galaţi îl condamnase în 2018 pe omul de afaceri Dan Ştefan Ciolcă la patru ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală.


Complicii săi, Bibic Marius Mărgărit şi Ilie Silviu Marian, au primit 3 ani şi 6 luni, respectiv 4 ani de închisoare, tot cu suspendare. 


Cei trei au fost obligaţi să restituie ANAF şi 5,5 milioane de lei, reprezentând TVA pe care nu au plătit-o la momentul efectuării tranzacţiilor.  Hotărârea este definitivă.<br>


Omul de afaceri este judecat şi într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Galați, unde este acuzat că a organizat un grup infracţional prin care a prejudiciat statul român cu 21 de milioane de euro.


Dan Ştefan Ciolcă a continuat să păcălească statul chiar și după ce procurorii l-au trimis în judecată pentru că a înregistrat în evidenţa contabilă 233 de facturi fiscale care nu exprimau operaţiuni comerciale reale, emise de firmele administrate de doi complici, potrivit unui comunicat DIICOT Galați transmis la momentul trimiterii în judecată.


Anchetatorii susţin că, după ce organele de control fiscal i-au demontat, parţial, activităţile ilicite derulate prin intermediul SC Serodcom SRL Brăila, Dan Ştefan Ciolcă a regândit schema infracţională, ajungând ca în cursul anului 2011 să organizeze un grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. 


La acest grup infracţional a aderat şi Neculai Prună, patronul celei mai mari ferme de porci din judeţul Galaţi, notează procurorii.


Omul de afaceri din Brăila a organizat un veritabil lanţ de societăţi comerciale de „tip fantomă”, de „tip bidon” şi de „tip tampon”, mai scriu anchetatorii. 


Dan Ştefan Ciolcă a încercat astfel să complice lanţul societăţilor comerciale implicate în circuitul evazionist, cu scopul de a împiedica şi îngreuna depistarea ulterioară a activităţilor ilegale pe care le derula, se mai arată în documentul citat. 


Achiziţii şi livrări fictive


Bărbatul este acuzat că îşi continua afacerile ilegale, deşi era anchetat de DIICOT Galaţi, schimbând numele şi sediul Serodcom SRL (de care se folosise la comiterea primei serii de evaziuni fiscale) în SC Agroberin SRL Bucureşti. 


De altfel, omul de afaceri a mutat sediul tuturor firmelor înfiinţate la Brăila în Bucureşti.


Procurorii DIICOT au stabilit că prejudiciul se ridică la 21 de milioane de euro prin înregistrarea de achiziţii şi livrări fictive de cereale şi oleaginoase (grâu, porumb, orzoaică, soia, seminţe de floarea-soarelui), îngrăşăminte şi materiale de construcţii (oţel beton, ciment alb, var), necesare creării unei provenienţe aparent licite.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă