Olanda: Coaliția politică aflată la putere propune un număr record de femei în Guvernul lui Mark Rutte

2 săptămâni in urmă 38

Noul guvern al premierului olandez Mark Rutte ar urma să aibă în componenţă un număr record de femei – 14, dintr-un total de 29 de miniştri şi secretari de stat -, conform unei liste publicate duminică, la peste nouă luni de la alegerile legislative, relatează Agerpres, conform AFP.

Lista a fost comunicată de cele patru partide care au încheiat un acord la mijlocul lui decembrie în vederea formării unei coaliţii guvernamentale ce i-ar permite lui Rutte să înceapă un al patrulea mandat.

Mark Rutte se va întâlni săptămâna viitoare cu fiecare dintre personalităţile propuse, înainte de a confirma componenţa cabinetului său de 20 de miniştri, dintre care 10 vor fi femei.

Conform propunerilor coaliţiei, actualul ministru de finanţe, Wopke Hoekstra, liderul formaţiunii CDA, de centru-dreapta, un apărător fervent al rigorii bugetare, va deveni ministru de externe, iar în locul său va fi numită o fostă şefă a diplomaţiei, Sigrid Kaag.

Pentru postul de ministru al sănătăţii, coaliţia a avansat numele lui Ernst Kuipers, preşedintele consiliului de administraţie al spitalului din Rotterdam şi responsabil cu repartizarea la nivel ţării a pacienţilor cu COVID-19.

Kuipers ar urma să-i succeadă lui Hugo de Jonge, aflat în prim-plan de la debutul pandemiei şi care va deveni ministru al locuinţei, mediului şi amenajării teritoriului.

sursa foto: Mark Rutte/ Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă