Olaf Scholz nu-și va putea respecta promisiunea privind impunerea până în martie a vaccinării obligatorii în Germania. Care sunt motivele

2 săptămâni in urmă 15

Termenul pe care l-a promis noul cancelar german Olaf Scholz privind introducerea obligativității vaccinării împotriva COVID-19 – începutul lunii martie a acestui an – nu mai poate fi îndeplinit, din motive care țin de programului Parlamentului german, dar și de chestiuni juridice „complicate”, informează duminică agenția spaniolă EFE, preluată de Agerpres.

Cu excepția plenurilor extraordinare, calendarul sesiunilor Bundestag-ului și al Bundesrat-ului, cele două camere ale Parlamentului german, nu va permite ca legea pe această temă să fie adoptată mai devreme de luna aprilie.

Mai mult, nevoia de a crea un registru de vaccinare centralizat va amâna până cel puţin în iunie posibilitatea intrării în vigoare a legii, potrivit cotidianului Tagesspiegel. Publicația germană evocă mai multe „dificultăţi juridice” ca factor suplimentar care, potrivit unor surse din coaliţia de guvernământ, ar putea amâna proiectul legislativ.

La finalul lunii noiembrie 2021, cu puţin înainte de a-şi prelua oficial mandatul de cancelar, Scholz a declarat într-un interviu la postul public ZDF că legea vaccinării obligatorie ar trebui să intre în vigoare nu mai târziu de „începutul lunii martie”.

În ciuda dorinței noului premier, Bundestag-ul a amânat stabilirea unei date pentru o primă dezbatere orientativă pe acest subiect pentru ultima săptămână din ianuarie, iar apoi camera inferioară a Legislativului german va intra în vacanţă.

Cel mai devreme deputaţii vor putea lua o decizie cu privire la vaccinarea obligatorie pe 14 martie, însă camera superioară, Bundesrat-ul, care trebuie să aprobe proiectul legislativ, nu se va reuni mai devreme de 8 aprilie.

Dirk Wiese, responsabil cu subiectul vaccinării obligatorii din grupul parlamentar social-democrat, a declarat pentru Tagesspiegel că obiectivul este acum ca proiectul de lege să poată fi aprobat de Bundestag măcar la finalul primului trimestru din 2022.

Wiese a apreciat că vaccinarea obligatorie nu va avea un efect important pe termen scurt în lupta împortiva pandemiei și spune că este vorba, mai degrabă, de „o precauţie pentru toamna şi iarna viitoare”.

În schimb, ministrul justiţiei, Marco Buschmann, i-a invitat pe deputaţi să se decidă rapid şi a apreciat că nu crede că proiectul de lege va eşua din cauza unor obstacole juridice.

„Există tot mai mulţi jurişti care afirmă că vaccinarea obligatorie poate fi justificată în mod adecvat dacă ajută la evitarea unui potenţial colaps al sistemului sanitar şi face posibilă eliminarea altor măsuri de protecţie care restricţionează grav libertăţile”, a declarat ministrul Buschmann duminică, pentru tabloidul Bild.

Și ministrul sănătății, Karl Lauterbach, a insistat asupra importanţei de a introduce vaccinarea obligatorie în Germania pentru a combate pandemia de coronavirus. „Trebuie să acceptăm faptul că, inclusiv prin impunerea vaccinării, tot nu vom ajunge la toată lumea. Dar sunt convins că există un grup mare de persoane nevaccinate care se vor vaccina dacă introducem măsura” vaccinării obligatorii, a declarat Lauterbach, pentru ediţia de sâmbătă a cotidianului Die Welt.

Ministrul sănătății a mai spus că este „naiv” să credem că pandemia se va încheia odată cu răspândirea tulpinii Omicron a coronavirusului, considerată mai puțin gravă decât varianta Delta. „Vaccinarea obligatorie este, de asemenea, importantă pentru viitoarele variante care se pot dezvolta în continuare. Infectarea cu Omicron nu ne face neapărat imuni la următoarea variantă virală. Credinţa că varianta Omicron este sfârşitul pandemiei este naivă”, a punctat Karl Lauterbach.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă