OFICIAL Radu Szekely, fostul director de cabinet al Ecaterinei Andronescu, numit secretar de stat la Ministerul Educației

1 lună in urmă 4

Decizia premierului Florin Cîțu de numire a lui Gheorghe-Radu Szekely în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației a fost publicată în Monitorul Oficial.

Radu Szekely a fost propunerea USR-PLUS pentru acest post, post care a revenit formațiunii în urma algoritmului stabilit în Coaliție. Potrivit listei publicate de G4Media.ro, la Educație vor fi 5 secretari de stat, din care 3 de la PNL, 1 de la USR și 1 de la UDMR.

Radu Szekely este fostul consilier al Ecaterinei Andronescu, în perioada ultimului mandat al acesteia la Ministerul Educației, devenind directorul de cabinet al ministrului. A coordonat și scris documentul “Planul de acțiune pentru educație” care a făcut parte din viziunea “Educația ne unește” a fostului ministru PSD. Toate școlile din România au fost obligate să dezbată documentele și ideile propuse în respectiva viziune.

Radu Szekely si Ecaterina Andronescu / Foto: Facebook/Radu Szekely

În document erau propuse schimbări majore, de la structura anilor de studii, până la diferențierea pe profile a Bacalaureatului, eliminarea unor materii dintre probele de Bac și reinstruirea profesorilor prin cursuri în universități.

Szekely a acordat în luna mai 2019, din poziția de consilier al ministrului Educației, un interviu site-ului Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei, în care vorbea despre viziunea sa asupra titularizării.

După ce Ecaterina Andronescu a fost demisă de Viorica Dăncilă pe 5 august 2019, Szekely a fost pe lista propunerilor de posibili miniștri. (detalii aici)

Szekely a fost și candidat independent la Consiliul Local Sibiu, în alegerile locale din septembrie 2020.

Numirea lui Radu Szekely vine în contextul în care garnitura de secretari de stat de la Ministerul Educației este în continuare cea din vremea fostului ministru, Monica Anisie. Edupedu.ro a scris zilele trecute că Maria Manea și Sorin Ion au fost validați de liderii PNL ca secretari de stat în Ministerul Educației, potrivit surselor politice. În schimb Gigel Paraschiv, actualul secretar de stat pentru învățământ superior și unul dintre oamenii cheie ai ministrului Sorin Cîmpeanu lipsește de pe lista propunerilor votate în BPN al PNL.

După alegerile parlamentare din decembrie 2020 atât PLUS cât și USR l-au întrebat pe Radu Szekely dacă ar dori să preia Ministerul Educației, în cazul în care, la împărțirea portofoliilor în coaliția de guvernare, acest minister ar fi revenit alianței. Aceste lucruri au fost confirmate chiar de Szekely într-un interviu la Libertatea. “În anumite condiții, da” ar fi interesat să conducă Ministerul Educației, spunea Szekely pe 11 decembrie. “Mi-ar plăcea să continui ceea ce am început atunci (n.red. în mandatul Ecaterinei Andronescu)”, declarat acesta.

“Nu m-aș înscrie niciodată într-un partid pentru o funcție”, a declarat Szekely.

Szekely susține că este tehnocrat, nu este membru de partid, este fondatorul Școlii Finlandeze de la Sibiu, o școală particulară care este condusă de un board format, alături de Szekely, din Părintele Constantin Necula, Elena Lotrean și doi antreprenori – Lucian Todea și Dan Luca.

Potrivit declarației de avere depuse la alegerile locale, Szekely are tablouri în valoare de 120.000 de euro, a vândut în ultimii 2 ani două apartamente în Finlanda cu peste 720.000 de euro și are un apartament în Sibiu, de 55 de metri pătrați, obținut prin donație.

Declarația de avere Radu Szekely 2020 

Declarație de Interese Radu Szekely 2020

Foto: MERITO/Doria Drăguşin

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă