Oficial de securitate taiwanez: China nu va ataca Taiwan înainte de 2024, anul în care se încheie mandatul președintelui Tsai Ing-wen

3 săptămâni in urmă 25

Un înalt oficial de securitate din Taiwan le-a declarat joi parlamentarilor că liderii de la Beijing au dezbătut la nivel intern dacă să atace insulele Pratas din Taiwan, dar au luat decizia să nu facă acest lucru înainte de 2024, anul în care se încheie mandatul președintelui Tsai Ing-wen.

 China nu va ataca Taiwan înainte de 2024, anul în care se încheie mandatul președintelui Tsai Ing-wen

Oficial de securitate taiwanez: China nu va ataca Taiwan înainte de 2024, anul în care se încheie mandatul președintelui Tsai Ing-wen

DPA Images / Daniel Ceng Shou-Yi via Hepta

Directorul general al Biroului de Securitate Națională, Chen Ming-tong, nu a spus de unde știa că o astfel de mișcare a fost dezbătută sau de ce nu se va întâmpla în următorii câțiva ani. Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii joi, precizează Reuters.

"Liderii chinezi au avut dezbateri interne despre atacarea sau ocuparea Insulelor Pratas. Este vorba de scenariul lansării unui război pentru a forţa Taiwanul să negocieze; evaluarea noastră este că acest lucru nu se va întâmpla în timpul mandatului preşedintelui Tsai Ing-wen", a declarat Chen Ming-Tong, directorul Departamentului Naţional de Securitate din Taiwan. Mandatul preşedintelui Tsai Ing-Wen se va încheia în anul 2024.

Taiwan, o insulă autonomă revendicată de Beijing, s-a plâns de peste un an de ieșiri repetate ale forțelor aeriene chineze, adesea în partea de sud-vest a zonei sale de apărare aeriană, lângă Insulele Pratas, controlate de Taiwan. Insulele Pratas sunt văzuți de unii experți în securitate ca fiind vulnerabile la atacurile chineze din cauza distanței lor - mai mult de 400 km - față de Taiwanul continental.

La rândul ei, China a dat vina pe Taiwan și pe cel mai important susținător internațional al său, Statele Unite, pentru tensiunile din strâmtoarea Taiwan.

Taiwanul a spus în repetate rânduri că dorește să mențină status quo-ul cu China, dar promite să-și apere libertatea și democrația.

General american: SUA au capacitatea de a apăra Taiwanul

Armata SUA are în mod clar capacitatea de a apăra Taiwanul de un atac al Chinei dacă va primi ordin în acest sens, a afirmat miercuri generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din Statele Unite, abordarea Washingtonului riscând să amplifice tensiunile cu Beijingul.

Generalul Mark Milley a declarat că nu se aşteaptă ca armata chineză să intervină în Taiwan în următoarele 24 de luni. Şeful Statului Major Interarme a precizat, la Forumul pentru Securitate organizat de Institutul Aspen, că Washingtonul menţine politica "ambiguităţii strategice" în cazul Taiwanului, subliniind că armata SUA poate interveni pentru apărarea Taiwanului dacă primeşte ordin din partea preşedintelui.

Întrebat clar dacă armata SUA are posibilitatea să apere Taiwanul, generalul Mark Milley a răspuns: "În mod clar avem capacitatea de a face tot felul de lucruri în lume, inclusiv acest lucru, dacă ni se va solicita. În mod absolut, avem această capacitate, nu există niciun dubiu".

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă