Oficial: Certificatele Covid vor fi valabile doar 9 luni, în UE, fără doza „booster”. În ce cazuri se aplică noua măsură

3 săptămâni in urmă 20

Comisia Europeană a anunțat marți că certificatele Covid emise în cadrul UE vor fi valabile doar 9 luni fără o doză booster, relatează Deutsche Welle, potrivit HotNews. Noua măsură vizează în principal persoanele care tranzitează statele UE, însă se recomandă aplicarea măsurii și la nivel național.

Comisia Europeană afirmă că o armonizare a perioadei de valabilitate a certificatelor Covid reprezintă „o necesitate pentru mișcarea liberă și sigură” și că este nevoie de o coordonare la nivelul UE.

Today, we adopt a binding acceptance period of 9 months for vaccination certificates for intra-EU travel. A harmonised validity period for #EUCOVIDCertificate is a necessity for safe free movement and EU level coordination.

— European Commission ?? (@EU_Commission) December 21, 2021

Noua măsură ar putea fi blocată de o majoritate calificată a guvernelor statelor membre sau de o majoritate simplă în Parlamentul European, însă oficialii de la Bruxelles sunt încrezători că inițiativa are o susținere solidă.

Decizia anunțată de executivul condus de Ursula von der Leyen vine în contextul răspândirii noii variante Omicron mult mai infecțioase a coronavirusului în Uniunea Europeană, la fel ca în restul lumii.

Noua regulă vizează în principal călătoriile din interiorul UE însă Comisia recomandă ca statele membre să o aplice și la nivel național „pentru a oferi certitudini călătorilor și pentru a reduce perturbările”.

Comisia a introdus e asemenea o nouă regulă privind înregistrarea vaccinării cu doza booster în certificatul Covid.

O doză booster administrată după schema inițială cu două doze va figura drept „3/3” pe certificat. Totodată, administrarea dozei booster după o schemă inițială cu o singură doză, ca în cazul vaccinului Johnson and Johnson, va fi înregistrată ca „2/1”.

Potrivit Comisiei Europene, în UE au fost emise 807 milioane de certificate Covid până în prezent.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă