Obstacol in calea metroului din Cluj-Napoca. Constructorii au descoperit zacaminte de sare care ar putea duce la intarzieri

1 lună in urmă 6

Constructia metroului din Cluj-Napoca ar putea fi intarziata din cauza unor zacaminte de sare descoperite in subteran. Autoritatile cauta solutii, insa propiectul ar putea fi amanat.

In 2027, clujenii ar fi trebuit sa parcurga cu metroul - in mai putin de 30 de minute - pornind din Floresti tot orasul Cluj-Napoca. Numai ca in ceea ce ar urma sa fie statia "Pod Ira", specialistii care au facut masuratori au gasit zacaminte de sare, iar pentru a nu schimba complet proiectul, autoritatile incearca sa gaseasca solutii.

Primaria condusa de Emil Boc risca sa rateze finantarea pentru metroul din Cluj-Napoca. "Proiectul e blocat in incompetenta si birocratie"

"Expertii, in acest moment analizeaza toate solutiile si va pot asigura ca exista solutii, acum 50 de ani omul a ajuns pe Luna, acum a ajuns pe Marte, va dati seama ca va putea face un metrou chiar daca intalneste un bulgare de sare in cale", a transmis Emil Boc, primarul orasului Cluj-Napoca, pentru Stirile PROTV.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

In aceasta zona, specialistii spun ca sunt mari depozite de sare. Este locul unde ar urma sa se faca legatura metroului cu trenul metropolitan care va duce spre aeroportul din Cluj-Napoca.

Sarea ar putea cauza probleme grave, in timp


Noile studii cer costuri suplimentare si timp, iar geologii spun ca zacamintele de sare trebuie atent analizate inainte de a decide daca se continua planul sau daca se ia in calcul un alt traseu. Sapaturile in sare sunt extrem de costisitoare si de dificile.

"Problemele apar in prezenta apei. Daca apa ajunge in contact cu corpul de sare se dizolva si golul evolueaza in timp, conducand la caverne care isi pot pierde stabilitatea. La suprafata terenului genereaza tasari si in cazuri extreme prabusiri", a declarat Iulian Popa, lector inginerie geologica.

Reprezentantii Primariei spun ca, in fiecare dimineata, din Floresti in Cluj ajung peste 17.000 de masini, iar metroul ar putea reduce traficul la jumatate. Valoarea totala a proiectului depaseste un miliard de euro.

Mai puteti citi:

Salarii inghetate: Cat castiga angajatii din Ministerul Muncii sau Casa de Pensii. Cu sporuri, functiile de conducere ajung la 10.000 de lei lunar
ANALIZA Ce sanse are Europa sa se apere fara sprijinul SUA in fata unei agresiuni a Rusiei
Cofetarie obligata sa despagubeasca un topmodel pentru ca i-a folosit imaginea fara acordul sau
De ce titlurile de stat Tezaur inceteaza sa mai fie profitabile din aceasta luna. Titlurile de stat, depasite de dobanzile la economii
Niciun partid nu a avansat o propunere pentru inlocuirea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă