Obiceiurile ciudate ale lunii martie in diverse regiuni ale tarii. Ce facem cu martisorul dupa ce nu il mai purtam ca sa nu atragem ghinionul

2 luni in urmă 1

Luna martie, numita si luna martisorului, este cunoscuta pentru numeroasele obiceiuri si traditii pe care oamenii le urmeaza an de an. Cele mai cunoscute sunt daruirea martisoarelor si florilor fetelor si alegerea babelor, dar lucrurile se schimba in functie de regiune.

Moldova

- In Moldova, fetele sunt cele care daruiesc martisoare barbatilor pe intai martie, urmand ca ele sa primeasca abia pe opt martie, de ziua femeii.

- Martisorul este purtat toata luna martie, iar apoi este prins de ramurile unui pom fructifer pentru a aduce belsug in casele oamenilor. In plus, cand este prins in pom, fata trebuie sa isi puna o dorinta, iar ea se va implini.

Dobrogea

- In Dobrogea, martisorul se poarta pana la venirea berzelor, iar apoi este aruncat spre cer, astfel incat norocul sa fie mare si sa prinda aripi.

Transilvania

- In Transilvania, martisorul este purtat in primele doua saptamani ale lunii martie, iar apoi este prins de usi, de ferestre sau de coarnele animalelor domestice pentru a speria duhurile rele.

- Fetele se spala cu apa de ploaie pentru a fi sanatoase si frumoase.

Banat

- In Banat, fetele se spala cu zapada de intai martie pentru a fi iubite intotdeauna.

- Fetele necasatorite se spala cu apa adunata pe frunzele fragilor din padure daca isi doresc sa se casatoreasca in anul respectiv.

Bucovina

- In Bucovina, parintii leaga o moneda de argint sau de aur de gatul sau mana copiilor, de intai martie. Ea se prinde cu snur rosu si se numeste "martisor", "martigus" sau "mart". Astfel este asigurat norocul copiilor, fiind curati si sanatosi precum argintul la venirea primaverii.

Superstitiile lunii martie

Mai exista o serie de superstitii care se aplica pe intreg teritoriul Romaniei si de care tin cont foarte multi oameni.

Martisorul nu se arunca la gunoi dupa terminarea lunii martie deoarece aduce ghinion.Martisorul se leaga cu un singur nod si are rolul de a apara de ghinion persoana care il poarta.Mamele care pun copilului martisorul in piept sau la mana trebuie sa nu fie vazute de femei insarcinate. Se spune ca, daca femeia insarcinata vede aceasta scena, bebelusul se va naste cu un semn.Daca oamenii fac treburi in gospodarie de intai martie, Baba Dochia va trimite gerul inapoi, astfel ca femeile nu trebuie sa spele sau sa dea cu matura, ci doar sa pregateasca mancarea.In prima zi a lunii martie se consuma vin rosu pentru a asigura prosperitate tot anul.Daca un om se cearta cu cineva sau se supara de intai martie, o sa ramana suparat pana la venirea toamnei.

Mai puteti citi:

Salarii inghetate: Cat castiga angajatii din Ministerul Muncii sau Casa de Pensii. Cu sporuri, functiile de conducere ajung la 10.000 de lei lunar
ANALIZA Ce sanse are Europa sa se apere fara sprijinul SUA in fata unei agresiuni a Rusiei
Cofetarie obligata sa despagubeasca un topmodel pentru ca i-a folosit imaginea fara acordul sau
De ce titlurile de stat Tezaur inceteaza sa mai fie profitabile din aceasta luna. Titlurile de stat, depasite de dobanzile la economii
Niciun partid nu a avansat o propunere pentru inlocuirea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă