Oana Gheorghiu, co-fondator al Asociaţiei Dăruieşte Viaţă: „Modularul de la Pipera nu e un spital. Este o inşiruire de containere”

2 zile in urmă 20

Oana Gheorghiu, co-fondator al Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, asociaţie care a reuşit în timp record să ridice în pandemie două spitale modulare pentru tratarea pacienţilor cu Covid -19, unul în curtea Spitalului Elias şi unul lângă Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde a avut loc incendiul devastator în secţia de ATI anul trecut, la jumătatea lui noiembrie, spune că unitatea modulară de la Pipera, unde au intrat în urmă cu două zile primii pacienţi cu COVID-19, nu are condiţiile necesare pentru îngrijirea acestora şi nici condiţii adecvate pentru personalul sanitar.

“Modularul de la Pipera nu e un spital”

„Spitalele modulare nu înseamnă containere puse unele lângă altele, înseamnă folosirea unei structuri modulare asemănătoare celei folosite pentru containere, dar atât, asta este singura asemănare, mai departe, tot ce înseamnă instalaţii sanitare, de ventilaţii, instalaţii de gaze medicale, toate celelalte lucruri trebuie să fie gândite şi realizate întocmai ca într-un spital normal.

Dacă ne uităm, la Pipera instalaţiile sanitare sunt făcute în exterior, fără niciun fel de izolaţie la frig, acest spital nu are încălzire, nu mai vorbim de sistem de ventilaţie sau de o instalaţie de gaze medicale.

Eu nu ştiu cum îşi închipuie oamenii aceştia că vor putea folosi pe o vreme friguroasă acele containere. Cu siguranţă instalaţia va îngheţa, dar, mai mult de atât, chiar şi la aceste temperaturi, în zilele în care noaptea avem o temperatură sub 10 grade, acele containere nu pot fi încălzite, aerele conditionate cu care sunt dotate nu cred că fac faţă astfel încât un pacient care deja are nişte probleme serioase de sănătate să poată fi tratat în condiţii umane. Şi nici personalul nu cred că are condiţii corespunzătoare de lucru”, a arătat Oana Gheorghiu.

Co-fondatoarea Asociației Dăruiește Viață speră ca personalul medical să vorbească deschis şi să nu accepte compromisuri.

„Am văzut la ce au dus în general aceste compromisuri, am văzut că se pierd vieţi când şi personalul acceptă, eu cred că ar trebui să aibă curajul şi să vorbească deschis despre ceea ce nu e bine acolo şi să ceară decidenţilor să găsească alte soluţii dacă acolo nu e bine. Poate că eu mă înşel şi sunt minunate condiţiile, deşi toate informaţiile pe care le am vin din raportul unui expert, nu spun eu. Eu cred că este şi rolul medicilor să spună foarte clar ce se întâmplă.

Este aberant să foloseşti o asemenea clădire pentru a trata pacienţi, este o clădire care nu e legată de niciun spital, care nu are farmacie, nu are depozitare, nu are nimic din ce ar trebui să aibă un spital. Şi mă întreb de ce statul român nu găseşte soluţii care sunt la îndemână. Avem o serie de spitale private în Bucureşti, multe, cu care statul român poate să facă un parteneriat, pe o lună, pe două, pe trei luni.

De ce preferăm să chinuim pacienţii, să chinuim personalul şi nu putem să fim în stare ca o dată să avem un parteneriat între public şi privat. Care este piedica? Eu chiar nu reuşesc să înţeleg aceste lucruri. Preferăm să ţinem pacienţii pe holuri, să ne văităm că nu mai avem locuri şi totuşi să nu încercăm să convingem spitalele private să dea o mână de ajutor. Mă gândescă că dacă la Colectiv nu au fost bune ambulanţele private, poate că nici la covid nu sunt bune spitalele private”, a declarat pentru News.ro Oana Gheorghiu.

Spitalul modular de la Elias şi spitalul modular de la Piatra-Neamţ, construite bine şi repede

“Spitalul de la Elias a durat aproximativ 12 săptămâni, a fost construit într-o perioadă favorabilă termic, l-am început în mai, am avut o vreme bună, s-a putut lucra, spitalul de la Piatra Neamţ a durat 26 de săptămâni, am început în ianuarie, vremea nu a fost de partea noastră, a fost mult mai greu, condiţiile din teren au fost mult mai grele, pe un teren denivelat, a trebuit să facem o fundaţie specială, doar că noi am lucrat cu profesionişti, cu proiectanţi care au realizat şi alte instalaţii de spitale şi nu erau la prima experienţă de acest gen, un architect care cunoaşte norme medicale şi care ştie fluxurile medicale, cu constructori aleşi la fel, cu experienţă în domeniu astfel încât să ne asigurăm că lucrurile ies bine şi banii sunt folosiţi cu chibzuinţă.

La spitalul Elias exista un stocator al spitalului, dar era prea mic şi nu ar fi făcut faţă şi spitalului modular construit de noi şi atunci am ales să îl înlocuim cu unul mai mare, am făcut un contract cu furnizorul şi a venit destul de repede, la Piatra Neamţ am făcut o nouă instalaţie de gaze medicale, deci complet nouă, cu un stocator nou şi la fel am făcut parteneriat cu furnizorul cu care spitalul lucra deja.

La Leţcani mi se pare evident că a fost vorba de o afacere şi că interesul principal au fost banii, nicidecum calitatea lucrărilor.

În cazul celor două spitale modulare, cel de la Leţcani şi cel din Pipera, nu a existat un proiect corect intocmit, eu uitându-mă la înşiruirea de containere de la Leţcani care a costat o sumă enormă, 13 milioane de euro, acolo mi se pare mai mult decât evident că a fost vorba de o afacere şi interesul principal au fost banii, nicidecum calitatea lucrărilor”, a mai declarat Oana Gheorghiu.

Chiar şi în cele mai bune proiecte pot apărea erori, important este să vorbeşti despre ele, să le recunoşti şi să le remediezi rapid, spune Oana Gheorghiu

“Chiar am avut o întâmplare la Piatra Neamţ despre care am şi vorbit public tocmai pentru a arăta că niciun proiect nu este perfect şi că, da, greşeli pot să apară, important este să le recunoşti şi să le remediezi cât mai repede cu putinţă. Am avut o eroare a constructorului care, în loc să monteze uşile, de 1.20 dacă îmi amintesc bine, a montat uşi de 90. Imediat ce am constatat acest lucru am remediat şi constructorul a refăcut pereţii şi a montat uşile corespunzătoare.

Cred că este extrem de important să faci un proiect bun, să lucrezi cu specialişti şi să întrebi oamenii care au mai lucrat şi care au mai făcut. Noi ne-am oferit întotdeauna sprijinul statului român în mod deschis şi gratuit, doar că nimeni nu ni l-a cerut.

Când s-a făcut modularul de la Pipera nu ne-a întrebat nimeni, pentru că doamna Firea l-a pornit imediat după ce am pornit noi Elias, nu-l terminasem încă, şi şi-a dorit foarte mult să-l deschidă înainte să deschidem noi la Elias. Eu am simţit-o, aşa, ca pe un fel de concurenţă, dar nu e cazul, noi nu putem concura cu statul român, statul gestionează miliarde, noi strângem bani de la oameni şi facem câte ceva”, a mai arătat Oana Gheorghiu.

Citeste si:

Guvernul pregătește exproprierea a peste 2.300 de imobile, pentru construirea unui important sector de autostradă. Subiectele prezente pe agenda sedinței de astăzi

Executivul va aproba în şedinţa de joi alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii. Potrivit notei...

 logică vs. umor

La bursa pariurilor internaute aborigene, domnul Cioloș nu are aproape nicio șansă să formeze un guvern. Așa că cel care va paria pe Cioloș și va câștiga va avea parte de o cotă...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă