Oamenii sunt mai furioși când trăiesc la temperaturi ridicate. Ce alte efecte au valurile de căldură?

1 lună in urmă 29


Noi cercetări arată că starea de spirit a oamenilor nu numai că se deteriorează din cauza vremii calde, dar și înclinația spre un comportament violent crește, notează publicația online The Independent.


O lucrare publicată luna trecută de Biroul Național de Cercetări Economice a analizat un studiu care s-a desfășurat pe parcursul a șase ani în 36 de unități penitenciare din Mississippi, unde deținuții trăiau fără aer condiționat, în condiții de căldură și umiditate.


Rezultatele studiului citat de The Independent arată faptul că în zilele în care s-au înregistrat temperaturi de peste 27 de grade Celsius, probabilitatea incidentelor violente a crescut dramatic.


Cu până la 20% mai multe interacțiuni violente în zilele toride


În astfel de zile, în cele 36 de unități, a fost identificată o creștere „cu 20% a interacțiunilor violente, dar și cu 18% a probabilității întâmplării unei astfel de interacțiuni”, au scris autorii Anita Mukherjee și Nicholas J. Sanders, economiști la Universitatea Cornell, arată platforma din UK.


<strong>„Creșterea temperaturilor globale ar putea crește substanțial violența în absența ajustării”, mai punctează autorii. </strong><br>


Un alt studiu publicat în luna mai în Journal of Public Economics a făcut o constatare aproape identică, de data aceasta centrată pe orașul Los Angeles. Folosind datele privind criminalitatea și temperatura, cercetătorii au stabilit o corelație între căldură și infracțiunile comise. Mare parte dintre aceste infracțiuni sunt legate de violența domestică, mai arată studiul. 


„Ratele generale ale criminalității sunt cu 1,72% și 1,90% mai mari atunci când temperatura maximă zilnică depășește 75 și, respectiv, 90 de grade Fahrenheit”, au scris cercetătorii.


Iar în zilele de caniculă, rata infracționalității din Los Angeles poate crește cu până la 10%, mai arată același studiu. 


„Căldura nu numai că ne înfurie, ci ne și poate îmbolnăvi”


Dr. Frank McAndrew, un profesor de psihologie, a rezumat legătura dintre căldură și agresivitate într-un articol publicat pe platforma Psychology Today, în 2019. Mesajul lui este următorul: „A răspunde la căldură într-un mod negativ este un lucru foarte uman.”


În plus, căldura poate avea și alte efecte negative asupra sănătății, notează McAndrew. Efectele stresului termic prelungit care se resimte cu predilecție în urban, „pot varia de la epuizare și dureri de cap la delir, atacuri de cord și moarte. Cu alte cuvinte, căldura nu numai că ne înfurie, ci ne poate îmbolnăvi”, spune McAndrew.


Profesorul încheie cu o glumă și un sfat: „Așadar, dacă v-ați simțit puțin supărați pe cei din jur în această vară, relaxați-vă; nu sunteți sigurii. Și stați la răcoare!”


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă