Oamenii din anturajul lui Putin beau tot mai mult alcool, ceea ce-l îngrijorează pe președintele Rusiei, scrie site-ul rusesc Meduza

1 săptămână in urmă 23


Îngrijorarea președintelui rus legată de consumul de alcool în rândul oamenilor din preajma lui e analizată de portalul Meduza, cenzurat la Moscova. Putin a vorbit în august mai des decât în ultimii 6 ani despre problema consumului de alcool.


„Încă trebuie să extindem promovarea unui stil de viață sănătos. Trebuie să o facem pur și simplu, să nu o cultivăm asta, să nu crezi că este un fel de lucru secundar: țăranii beau și vor continua să bea”. O astfel de declarație a fost făcută la jumătatea lunii august de Vladimir Putin, la o întâlnire cu șeful interimar al Regiunii Vladimir, Alexander Avdeev.


Putin a precizat că, în cadrul luptei împotriva dependenței de alcool, „nimic nu trebuie interzis, nu ar trebui să fie implicat într-o creștere excesivă a prețurilor, a accizelor”. Dimpotrivă, este necesară „promovarea unui stil de viață sănătos”, precum și „dezvoltarea infrastructurii pentru sport și acordarea atenției cuvenite obiectelor culturale”.


Cu câteva zile mai devreme, Putin s-a întâlnit cu un alt guvernator, șeful regiunii Kirov, Alexander Sokolov (întâlnirile au avut loc înaintea alegerilor în aceste regiuni; atât Sokolov, cât și Avdeev, conform datelor oficiale, au câștigat). Și președintele Rusiei a vorbit din nou despre alcool, sau mai bine zis, despre „nivelul ridicat de alcoolizare al populației” din orașele cu o singură industrie din regiune. „Nu este nevoie să bagi ceva sub covor undeva, trebuie să faci față celor mai stringente probleme”, l-a îndemnat Putin pe Sokolov. „Vă rog să fiți atenți la asta”.


Înainte de asta, Putin nu vorbise niciodată atât de des despre problemele legate de dependența de alcool în Rusia. Unul dintre rarele comentarii pe această temă a venit în timpul tradiționalei conferințe de presă din 2016. Jurnalistul l-a întrebat pe președinte despre lupta împotriva circulației ilegale a alcoolului tehnic, după ce 77 de locuitori din Irkutsk au fost otrăviți. Putin a răspuns că „alcoolizarea” este într-adevăr o „problemă” pentru Rusia. Cu toate acestea, a adăugat imediat optimist că, de exemplu, în țările din nordul Europei se bea la fel de mult (ceea ce nu este adevărat, nota Meduza).


Ceea ce face și mai ciudate declarațiile lui Putin la întâlnirile cu guvernanții este că nici Vladimir, nici Kirov nu se numără printre regiunile cu cel mai mare nivel de dependență de alcool în rândul populației. Ministerul Sănătății al Federației Ruse nu oferă statistici cu privire la acest indicator pentru toți subiecții Federației, dar departamentul a raportat că situația cea mai proastă este în Orientul Îndepărtat și nordul țării, precum și în regiunea Penza. Președintele nu a vorbit însă despre „alcoolizarea populației” cu guvernanții acestora.


O sursă Meduza apropiată Kremlinului a explicat că menționarea acestui subiect a fost o surpriză și pentru guvernanți, deoarece nu se află „nici măcar printre primele zece subiecte” din aceste regiuni: „Nu este ceva care îngrijorează oamenii”.Potrivit sursei Meduza, Sokolov și Avdeev au fost nedumeriți și nu au înțeles de ce președintele vorbea brusc despre asta. Purtătorul de cuvânt al Președinției, Dmitri Peskov, a declarat pentru Meduza că declarațiile lui Putin se datorează faptului că regiunile Sokolov și Avdeev „ies din tendința generală” din ultimii ani de reducere a consumului de alcool în Rusia.


Cu toate acestea, alte două surse Meduza apropiate administrației prezidențiale ruse insistă că Putin nu a făcut acest lucru din cauza statisticilor. Potrivit acestora, președintele a început să acorde o atenție deosebită acestei probleme, deoarece pe fundalul războiului din Ucraina, oficialii ruși au început să bea alcool mult mai des și mult mai mult. Putin este preocupat în special de starea „unor oameni din cercul său apropiat”, au subliniat sursele lui Meduza.


„Oamenii au eliberat stresul din februarie. Miniștrii, adjuncții lor, chiar și unii viceprim-miniștri, angajați ai administrației prezidențiale și ai Consiliului de Securitate, niște șefi de corporații de stat, guvernatori”, spune unul dintre interlocutori. El a mai menționat că principalul motiv pentru acest „stres” este legat de prejudiciul real adus Rusiei de invazie și sancțiuni, în timp ce Putin ar crede că oficialii ar trebui să facă față cu ușurință acestor dificultăți.


După cum a scris Meduza, până pe 24 februarie, aproape nimeni dintre oficialii ruși nu știa că președintele a decis să înceapă un război pe scară largă cu Ucraina, așa că mulți dintre ei erau complet pierduți în primele luni de război și „nu au știut ce să facă”.


În același timp, doi interlocutori Meduza apropiați de Kremlin notează că, așa cum au observat, eșecurile Rusiei pe front nu afectează atitudinea oficialilor și a managerilor de top față de alcool: „Au propriul lor război, propriile lor probleme”.


Sursele Meduza cred că situația cu consumul de alcool în rândul oficialităților și birocraților ruși de vârf a început să-l îngrijoreze pe Putin, întrucât „disciplina a început să sufere”: „Cineva dispare înaintea unui eveniment important, relatează o sursă. Publicul larg îl vede deja”.


Interlocutorii cred că Putin nu îi va concedia pe vinovați: „Deocamdată vor fi doar indicații și cereri blânde”. Situația se poate schimba însă: potrivit surselor lui Meduza, în urmă cu câțiva ani, unul dintre guvernanții ruși și-a pierdut postul tocmai din cauza dependenței de alcool.


Putin, potrivit presei, abia se atinge de alcool acum, în comparație cu anii studenției. El a discutat și cu producătorii de alcool, care, la o întâlnire cu președintele, au spus că „rușii au crescut literalmente cu alcool”. Președintele nu a fost de acord cu această afirmație și a spus: „Am crescut cu laptele matern. <…> Chiar și alcoolul bun, de înaltă calitate, se bazează în continuare pe alcool. Oferă putere pentru o perioadă foarte scurtă, apoi…”


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă