O străbunică de 86 de ani născută în România, încoronată ”Miss Holocaust Survivor” la un concurs din Israel

2 săptămâni in urmă 33

Salina Steinfeld, o evreică născută în România, a primit marți titlul de „Miss Holocaust Survivor” în cadrul unui concurs de frumuseţe organizat în fiecare an în Israel. Competiţia este făcută pentru a onora femeile care au îndurat ororile genocidului nazist, relatează Reuters, citată de Agerpres.

În vârstă de 86 de ani, Salina a supravieţuit ororilor naziste înainte de a se muta în Israel în 1948, potrivit organizatorilor concursului.

Coafate, machiate și elegante, 10 concurente cu vârste cuprinse între 79 şi 90 de ani au defilat marţi pe podium într-un muzeu din oraşul Haifa.

Creat în 2012, concursul israelian s-a desfășurat în fiecare an, cu excepția lui 2020, când a fost anulat din cauza pandemiei.

„După ce am trecut prin Holocaust, nu am visat niciodată ca aş putea ajunge unde mă aflu, cu o familie mare – doi copii, patru nepoţi şi doi strănepoţi”, a declarat, Kuka Palmon, una dintre concurete, tot născută în România, care a supravieţuit unui masacru în ţara noastră.

„Totuşi, iată-mă, la această vârstă înaintată, 87 de ani. Este un lucru divin, de nedescris”, a adăugat femeia cu origini românești.

Printre celelalte concurente s-a numărat o femeie născută în Iugoslavia, care a supravieţuit lagărului de concentrare de la Rab din Croaţia de astăzi.

Organizatorii concursului au declarat că aceată competiție conferă farmec şi respect unui număr din ce în ce mai mic de femei evreice supravieţuitoare cărora le-a fost furată tinereţea în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar care şi-au clădit vieţi noi în Israel.

Unele guri susţin însă că acest eveniment ar afecta amintirea celor 6 milioane de evrei ucişi de nazişti.

Dana Papo, a cărei bunică, Rivka, a concurat marţi a susţinut însă că toate concurentele „merită ca întreaga lume să vadă câtă frumuseţe se află în aceste femei care au trecut printr-o asemenea oroare”.

„Le vom arată cât de mult le iubim şi le apreciem. Datorită lor, avem un viitor şi o ţară”, a spus ea.

Foto: Epa

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă