O specie de păsări pe cale de dispariţie, identificată pe un lac din județul Botoșani. În România mai sunt circa 50 de exemplare

1 săptămână in urmă 20

O specie de păsări pe cale de dispariţie a fost identificată în județul Botoșani, pe Lacul de acumulare Stânca - Costeşti, a anunţat Serviciul Teritorial Botoşani al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Populaţia de gârliță mică prezentă pe timpul iernii în ţara noastră este estimată la circa 50 de exemplare.

„Câteva exemplare de gârliţă mică au fost observate în pasaj în aria de protecţie special avifaunistică ROSPA 0058 Lacul Stânca - Costeşti”, au anunțat specialiștii ANANP.

„Gârliţa mică este una dintre speciile de gâşte europene de talie mai mică, critic periclitată din Palearcticul de Vest. Populaţia globală a suferit un declin accentuat în decursul secolului XX, specia fiind pe cale de dispariţie”, precizează reprezentanţii ANANP, potrivit Agerpres.

Pasărea este foarte asemănătoare cu gârliţa mare, mult mai comună, de care se deosebeşte prin dimensiunile mai reduse, ciocul mai mic, fruntea mai înaltă, pata albă depăşind linia ochilor şi prezenţa unui cerc galben în jurul ochiului.

Populaţia prezentă în timpul iernii în ţara noastră este estimată la 31 - 51 de exemplare, conform Catalogului habitatelor, speciilor şi siturilor Natura 2000 în România, fiind asociate cu stolurile numeroase de gârliţe mari cu care se hrănesc sau înnoptează împreună. Din acest motiv sunt foarte vulnerabile când are loc vânătoarea la gâşte.

Această pasăre soseşte în România începând cu luna octombrie şi pleacă înapoi în teritoriile de cuibărire în martie. În zonele de iernare, preferă zonele joase, de câmpie, bogate în culturi agricole de toamnă sau zone cu vegetaţie ierboasă naturală.

Populaţia globală estimată la începutul anilor 2000 este de 27.000 de indivizi. Tendinţa populaţională este considerată descrescătoare, specia fiind clasificată ca „vulnerabilă”.

Principalele ameninţări asupra speciei sunt pierderea habitatelor, mortalitatea produsă de vânătoarea accidentală, deranjul determinat de turismul organizat în zonele de cuibărit şi cele de iernare.

garlita mica Gârlițe mici (încercuite cu roșu), identificate alături de gârlițe mari pe Lacul Stânca - Costești. Foto: Facebook / Arii Naturale Protejate Botoșani

Editor : B.P.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă