O organizație din România vrea să trimită un satelit în spațiu în luna iunie. Racheta va fi lansată din Marea Neagră

1 lună in urmă 1

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) va lansa, în iunie 2021, primul satelit românesc, cu o rachetă proiectată și construită integral în România, scrie iQool.ro, care citează pagina de Facebook a proiectului.

Conform paginii Lansăm România, ţara noastră va deveni astfel a 11-a ţară din lume care își lansează propriul satelit şi a doua din Uniunea Europeană, după Franţa.

ARCA este o asociație românească, fondată în anul 1999 de inginerul Dumitru Popescu. Aceasta se ocupă de construirea rachetelor, a baloanelor stratosferice și a vehiculelor aeriene fără pilot.

Racheta pe care ARCA dorește să o lanseze în iunie se numește EcoRocket și este bazată pe abur.

Potrivit unei postări din data de 18 februarie, treapta a doua a rachetei a fost deja turnată și este realizată din materiale compozite. Aceasta ar urma să atingă o altitudine de 240 de kilometri.

Marius Piso, președintele Agenției Spațiale a României (ROSA), a refuzat să vorbească despre lansare, iar Dumitru Popescu nu a putut fi contactat.

România a trimis deja în spațiu un minisatelit, numit Goliat, în anul 2012. Acesta a fost realizat de Universitatea Bucureşti, Politehnica din Bucureşti, Agenţia Spaţială Română (ROSA) și Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS).

Numai că acest satelit a fost trimis în spațiu cu o rachetă a Agenției Spațiale Europene (ESA).

În cursă pentru premiul de 10 milioane de euro

ARCA participă în cursa pentru premiul de 10 milioane euro oferit de Comisia Europeană.

Cursa a fost demarată în anul 2018, când autoritățile de la Bruxelles au pornit proiectul privind dezvoltarea de rachete ieftine, după cum scria ScienceBusiness.net la acel moment.

Competiția cu americanii

Competiția europeană este similară cu concursul finanțat de către Ansari X Prize, care a dus pentru prima oară pe orbită un om în anul 2004, fără a apela la resurse guvernamentale.

Cursa respectivă a fost câștigată de proiectul inginerului american Burt Ratan, iar SpaceShipOne – nava proiectată de echipa sa – a fost finanțată de miliardarul american Paul Allen, fost cofondator al Microsoft, decedat în 2018.

În acest moment, cursa spațială este dominată de companii americane: SpaceX – controlată de antreprenorul american Elon Musk și Blue Origin – deținută de Jeff Bezos.

ARCA, succese și nu prea

ARCA și fondatorul său au o istorie complicată. De-a lungul timpului, aceasta a lansat mai mult rachete și baloane stratosferice și câștigat două contracte, unul cu guvernul României și altul cu Agenția Spațială Europeană (ESA), potrivit iQool.ro.

O organizație din România vrea să trimită un satelit în spațiu în luna iunie. Racheta va fi lansată din Marea NeagrăSursa foto: Arca Space

ARCA a intrat în conflict, de-a lungul timpului, cu ROSA – Agenția Spațială a României.

În anul 2013, ARCA a făcut plângere la Direcția Națională Anticorupție, acuzând instituția că distribuie clientelar fondurile.

Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), declara la acel moment că ARCA a făcut „circ” după ce a pierdut la o competiție de proiecte, clasându-se pe locurile 110-115 din 120, la un concurs jurizat de experți internaționali, scria atunci Epoch Times.

ARCA este finanțată privat. Potrivit paginii sale de Facebook, aceasta primește donații și prin site-ul de crowfunding Patreon.

În anul 2014, ARCA a înființat firma ARCA Space Corporation în Statele Unite ale Americii.

Italienii au dat vina pe ARCA pentru prăbușirea unui modul pe Marte

Ulterior, ARCA s-a aflat în centrul unor scandaluri. În anul 2016, agenția spațială italiană a acuzat că prăbușirea modulului Schiaparelli pe Marte, din octombrie 2016, a fost cauzată de testele proaste realizate de ARCA, potrivit ParabolicArc.com, care cita La Repubblica.

Italienii acuzau că ESA este de vină pentru acordarea contractului de testare pentru o organizație „care nu are destulă expertiză”. Organizația în cauză era ARCA.

Fondatorul, arestat pentru fraude în SUA, a câștigat în instanță

În America, inginerul Dumitru Popescu a fost, la rândul său, arestat și acuzat în 2017 de fraude financiare.

Acuzațiile au pornit de la plângerea făcută de Michael Persico, fondator și director executiv al companiei de telecomunicații Anova Technologies.

Cazul împotriva sa a fost clasat de procurorii din New Mexico în anul 2018, după ce un juriu a refuzat să îl pună oficial sub acuzare, conform Las Croces Sun News.

O organizație din România vrea să trimită un satelit în spațiu în luna iunie. Racheta va fi lansată din Marea NeagrăAir Strato, o dronă proiectată de ARCA | FOTO: Arca Space
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă