O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca, aproape 50.000 de doze, ajunge luni în țară

3 săptămâni in urmă 16

Publicat: 25.04.2021, 14:13.
Actualizat: 25.04.2021, 14:14

Mâine, 26 aprilie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin AstraZeneca care constă în 40.800 doze. Vaccinurile vor ajunge la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca, aproape 50.000 de doze, ajunge luni în țară

shutterstock.com

Transportul este asigurat de firma producătoare, vaccinul urmând să fie aduse în București pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național.

Până în prezent, țara noastră a recepționat 1.517.200 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 533.125 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

Medicii de familie vor începe să vaccineze anti-Covid pe 4 mai. Vor folosi seruri Moderna, Johnson&Johnson şi AstraZeneca

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a anunţat că medicii de familie vor începe să vaccineze pe 4 mai şi vor fi utilizate trei seruri: Moderna, Johnson&Johnson şi AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiţă: "Medicii de familie vor începe să vaccineze pe 4 mai. Toată infrastructura logistică este deja stabilită, medicii de familie au fost identificaţi. Vorbim de circa 3.080 de medici de familie, aproximativ o treime, sunt circa 10.700 de medici la nivel naţional în contract cu Casa Naţională de asigurări de Sănătate, însă să ştiţi că mare parte dintre medicii de familie sunt implicaţi în centrele de vaccinare care deja funcţionează.

Este foarte dificil să vaccinezi şi în cabinetul propriu, să fii şi în centrele de vaccinare fixe, să ai grijă şi de ceilalţi pacienţi pe care îi ai în listă şi în îngrijire, să asiguri asistenţa medicală primară, este un efort deosebit”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, joi seară.

În cabinetele medicilor de familie vor fi utilizate trei seruri, respectiv Moderna, Johnson&Johnson şi, într-o proporţie redusă, AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiţă: "Avem mai multe opţiuni, sunt trei opţiuni pe masă: vaccinul de la compania AstraZeneca, vaccinul de la Johnson&Johnson şi vaccinul de la compania Moderna, însă vom demara foarte probabil cu vaccin de la Johnson&Johnson şi vaccin de la Moderna. Vaccin de la AstraZeneca atâta timp cât vom avea medici de familie care vor solicita şi acest tip de vaccin îl vom da, însă nu vrem să insistăm în momentul de faţă, să distribuim să începem cu vaccinul de la AstraZeneca pentru care în momentul acesta nu există o dorinţă foarte mare şi îmi doresc ca acest demers să fie unul de succes şi nu să batem pasul pe loc”.

Reamintim că vaccinul AstraZeneca a fost aprobat iniţial pentru administrare, în România, doar persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. Ulterior, limita maximă de vârstă a fost eliminată, chiar dacă în alte ţări se menţine o limită de vârstă în jurul a 55 sau 65 de ani. Există chiar studii care arată că acesta ar putea fi aprobat şi pentru persoanele din grupa de vârstă 12-18 ani, însă deocamdată o asemenea mutare nu a primit aprobare la nivel general.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă