O mutatie belgiana COVID-19 ridica semne de intrebare: "N-am mai vazut asa ceva"

3 săptămâni in urmă 1

O varianta belgiana a SRAS-CoV-2 - B 1.214 - reprezinta in prezent aproape 4% din cazurile de covid-19 secventiate in Belgia, mult in urma variantei engleze, care reprezinta 70-75% dintre cazuri, dar care-i intriga pe cercetatorii belgieni, deoarece prezinta o functionare inedita a mutatiilor.

"N-am mai vazut asa ceva", declara Vincent Bours, seful laboratorului de analiza si secventiere a SARS-CoV-2 din Liege pentru cotidianul Le Soir.

Aceasta noua varianta nu se comporta ca celelalte.

De obicei se observa o pierdere a unor fragmente de ADN la copii.

Insa, varianta belgiana, din contra, prezinta numeroase adaugiri - "o insertie de noua nucleotide in secventa proteinei Spike", precizeaza cercetatorul belgian.

Prevalentei variantei creste in regiunile Bruxellesului, Brabantului flamand si Hainaut, insa situatia nueste alarmanta.

100 de cazuri studiate

Doar 100 de cazuri au fost studiate.

Este, asadar, devreme sa se spuna daca este mult mai contagioasa sau mai periculoasa decat celalte variante.

Ea vizeaza mai ales pacienti ingrijiti in ambulatoriu si nu la reanimare.

"In privinta rezistentei la vaccinuri, nu avem niciun indiciu. Nu avem vreun argument care sa arate ca trebuie sa ne ingrijoram peste masura", da asigurari, la postul de radio RTBF doctorul Emmanuel Andre, un microbiolog la Universitatea Catolica din Louvain.

B 1.214 nu este, asadar, clasata in categoria "ingrijoratoare" - variants of concerns -, ca cele sud-africana, britanica sau braziliana.

Varianta belgiana ar fi putut sa-si uzurpe "nationalitatea".

Ea a fost descoprita in Belgia de catre Keith Durkin, un cercetator de la Universitatea din Liege, in ianuarie.

Insa, potrivit lui Vincent Bours, seful laboratorului de analiza si secventiere a noului coronavirus, declara pentru Le Soir ca "ar putea proveni din Africa subsahariana si ar fi fost adusa la noi de calatori".

Citeste si:

Romprest a finantat o campanie mediatica de defaimare a lui Clotilde Armand. Dezvaluirea facuta de actionari ai companiei. "Poate asa se explica linsajul mediatic"Ilie Nastase, in pragul divortului. Ce prevede contractul prenuptial dintre fostul mare sportiv si sotia saCine este sefa Colegiului Medicilor Bihor, care a achitat-o pe doctorita Flavia Grosan: "Acest val imens de simpatie confirma ca tratamentele doamnei doctor sunt bune"Efectul fenomenului "Flavia Grosan". Pacienti care ajung la Urgente refuza oxigenul: "Este o psihoza pe care nu mi-o imaginam"Preot filmat pe fereastra bisericii facand sex cu doua dominatoare in altar. Locul scenei erotice a fost ars
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă