O mașină din cinci are kilometrajul dat înapoi în România. Cum poți afla numărul real de kilometri și istoricul de accidente

1 săptămână in urmă 9

Ponderea mașinilor care au avut kilometrajul dat înapoi în România este de aproximativ 19,8%, iar șase din zece vehicule la mâna a doua au fost implicate în cel puțin un accident în trecut, potrivit datelor companiei IT carVertical. Aceasta deține un registru global cu istoricul auto al vehiculelor, potrivit unui comunicat emis de platforma online Autovit.ro.

Fraudarea kilometrajului și ascunderea istoricului de daune al mașinii sunt unele dintre cele mai frecvente înșelătorii de pe piața auto second hand, iar acestea pot produce probleme cumpărătorilor, care se pot alege cu mașini nesigure, și le pot cauza daune financiare.

Cu toate acestea, nu piața locală expune cumpărătorii de mașini second hand la cel mai mare risc, ci importurile.

Atenție la mașinile importate

„Comerțul transfrontalier cu mașini vine la pachet cu probleme ascunse și este sursa principală de fraudare a kilometrajului. Se estimează că până la 50 la sută dintre mașinile rulate importate pot avea citirile odometrului modificate”, se arată în comunicatul Autovit.ro.

Fraudarea kilometrajului este dificilă de urmărit și nu lasă urme ușor vizibile, mai arată compania.

Darea înapoi a kilometrajului este tratată diferit în Europa. Practica este interzisă în 25 de țări ale UE, iar pedepsele variază de la până la doi ani de închisoare în Franța până la o amendă de 226 de euro în Slovacia, conform Autovit.ro.

Cât costă

Aceasta a anunțat că a încheiat un acord cu carVertical astfel încât românii care vor să își cumpere o mașină la mâna a doua să poată vedea istoricul autoturismului direct din platforma online.

Interogarea bazei de date nu este însă gratuită. Aceasta costă între 50 de lei pe raport și 84 de lei, în funcție de numărul de rapoarte necesare.

O mașină din cinci are kilometrajul dat înapoi în România. Cum poți afla numărul real de kilometri și istoricul de accidenteAflarea istoricului prin Autovit.ro și carVertical este contra cost

Alte opțiuni

carVertical nu este singura companie care oferă un astfel de serviciu, există și alte opțiuni.

De exemplu, site-ul Auto-km.com oferă unul similar, unde prețurile diferă în funcție de țară. Dacă țara de origine a mașinii este Germania, atunci interogarea bazei de date costă 4,5 euro, dar dacă este Albania atunci costul este de 2,5 euro.

În fine, kilometrii reali ai autoturismului pot fi obținuți din baza de date a Registrului Auto Român (RAR). Cei interesați pot introduce datele mașinii și pot afla kilometrajul. Aflarea istoricului de daune costă însă 35 de lei la RAR.

Condiția este ca vehiculul să fi trecut pe la RAR, adică să fie înscris în circulație în România. Astfel, nu se pot căuta informații pentru mașini aduse din străinătate și neînmatriculate încă.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă