O masă de șah din fosta colecție a lui Nicolae Ceaușescu este scoasă la licitație. Care este prețul de pornire

5 luni in urmă 22


Unda dintre mesele de şah din fosta colecţie Nicolae Ceauşescu va fi scoasă la vânzare la preţul de pornire de 350 de euro, pe 1 octombrie, la o licitație de design de interior organizată online.


Fostul dictator Nicolae Ceaușescu era mare pasionat de șah, dar și de jocul de cărți și diverse alte sporturi cu care își umplea timpul liber.


Ceaușescu obișnuia să fure la șeptic și se enerva foarte tare atunci când era bătut la câte o partidă de șah. Dezvăluirea a fost făcută, în trecut, de Ștefan Andrei, fostul ministru de Externe al României.


”Nu accepta să fie contrazis, să piardă la volei sau la şah. Eram partenerul său preferat de şah, mă bătea des, dar mai câştigam şi eu, iar atunci se enerva. La şeptic fura şepticul”, a povestit fostul ministru de Externe al României, Ștefan Andrei.


Masa de şah din colecția lui Nicolae Ceaușecu, ce va fi scoasă la licitație este de mari dimensiuni, este dotată cu două postamente sculptate. A fost confecţionată într-un atelier românesc, probabil la Arad, din lemn de esenţe diverse, se arată în prezentarea casei de licitații Artmark.


Piesa de colecţie este însoţită de certificatul de provenienţă RAAPPS şi de vânzare în licitaţiile organizate la începutul anilor 1990 pentru lichidarea recuzitei vilelor prezidenţiale.


Masa de şah se regăseşte între cele aproximativ 300 de obiecte decorative de colecţie care vor fi scoate la vânzare în Licitaţia de design de interior. Printre acestea se numără garnituri pentru salon, colecţii de sticle Galle, Daum Nancy ori Murano, paravane Rococo sau pictate pe piele de Cordoba, lămpi Mid Century Modern, ceasuri Ormolu de şemineu sau vase din materiale rare.


Până pe 1 octombrie piesele de colecţie pot fi vizitate gratuit la Palatul Cesianu-Racoviţă. 


Nicolae Ceaușescu a fost președintele României timp de 15 ani, în perioada 29 aprilie 1974 – 25 decembrie 1989.


Sursa fotografiei principalei: Fototeca online a comunismului românescCiteşte Articolul Întreg pe Sursă