O mănăstire din Alba, unde sunt îngrijite 200 de persoane defavorizate, este nevoită să-și închidă centrul social, din cauza facturilor uriașe la gaze

5 zile in urmă 138

Mănăstirea Dumbrava, din județul Alba, care administrează şi un centrul social unde sunt îngrijiţi copii şi bătrâni, are de plătit facturi pentru gaze naturale, în valoare de peste 100.000 de lei. Starețul Mănăstirii spune că nu își permite să plătească facturile și ar putea fi nevoit să închidă centrul de asistență socială, notează publicația locală Ziarul Unirea.

Starețul Mănăstirii Dumbrava, părintele Vasile Crișan, spune că factura, pentru luna noiembrie, a venit 40.781 de lei, iar următoarea a fost de 62.503 de lei, doar pentru gazele naturale.

„Pe lângă mânăstire, avem aşezământul social Sfânta Veronica, în care sunt mai multe module de asistenţă socială. Două case de bătrâni, una la Teiuş, una la Dumbrava. La Dumbrava, pe luna noiembrie, mi-a venit 40.781. Deşi domnul ministru a fost aseară în direct, a explicat, eu sunt convins că se rezolvă, dar astăzi mi-a venit o factură şi am rămas stupefiat de 62.503 lei”, a mai spus starețul.

Acesta a precizat că, până în prezent, nu a avut o factură mai mare de 14.000 de lei la gaz. Stareţul susţine că nu are cum să plătească aceste facturi uriaşe şi că ar putea fi nevoit să închidă centrul social, în care sunt îngrijiţi 200 de copii.

„Deci, peste 1 miliard, în două luni, asta e numai gazul. Nu mai pun curentul, nu mai pun apa”, spune părintele Crișan.

Acesta a precizat că, pentru bătrâni, nu primește nimic de la stat. „Pentru casa de bătrâni nu primesc 5 bani. Am bătrâni care nu au pensie”, a mai spus Vasile Crişan.

Starețul are însă încredere că situaţia se va rezolva.

Ministrul Energiei a declarat că furnizorii care au emis facturi fără compensare sunt obligaţi să le refacă. Mai mult, acesta a explicat că românii care au plătit deja aceste facturi, cu preţuri mărite, trebuie să îşi primească banii înapoi, iar sancţiunile pentru furnizori ar putea ajunge până la ridicarea licenţei.

200 de persoane sunt îngrijite în centrul social de la Dumbrava

Începută în 1998 şi finalizată în 1999, Casă de Tip Familial „Sf. Veronica” Dumbrava oferă servicii sociale pentru copii orfani sau abandonaţi de părinţi.

Tot la Dumbrava, se află un cămin pentru persoane vârstnice, înfiinţat în anul 2001, cu o capacitate de 50 de persoane, dar și un centru de protecție pentru mamele însărcinate sau cu copii mici, fără adăpost.

Întreg complexul de la Mănăstirea Dumbrava a fost construit din donații. Credincioșii sunt cei care ajută constant cu alimente și haine copiii și bătrânii din cadrul centrului.

În total, centrele sociale de la Dumbrava oferă servicii pentru circa 200 de persoane, copii, mame singure şi vârstnici.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă