O gaură uriașă a înghițit zeci de morminte, într-un cimitir din sudul Poloniei. Rămășițele morților s-au prăbușit câțiva metri, după o alunecare de teren

5 zile in urmă 22

Autoritățile spun că de vină sunt exploatările miniere care s-au făcut în zonă, în trecut. 

Zeci de morminte au fost distruse în cimitirul din Trzebinia

La cimitirul parohial din Trzebinia, ieri dimineață, pompierii au asigurat o gaură de 10 metri adâncime și 20 de metri în diametru, creată ca urmare a prăbușirii pământului.

Aproximativ 50 de morminte au fost distruse, ancheta în acest caz fiind preluată de Compania de restructurare a minelor, care administrează zona, dar și de autoritățile locale și centrale. În plus, incidentul a intrat sub vizorul procuraturii și a Direcției de Sănătate Publică. 

"În acest moment, este imposibil să prevenim noi prăbușiri de pământ", a declarat purtătorul de cuvânt al Companiei de restructurare a minelor, Wojciech Jaros. El a făcut apel la locuitorii din Trzebinia să raporteze orice deformare sau tasare a solului.

"Acum este imposibil ca apa subterană să fie oprită, însă un astfel de loc poate fi marcat și asigurat", a mai spus Jaros, care a precizat că există un contract semnat cu o firmă, pentru umplerea dolinelor. 

Exploatarea industrială a minelor de cărbune de la Siersza din Trzebinia a fost în funcțiune de la mijlocul secolului al XIX-lea. La început, extragerea cărbunelui se făcea la o adâncime de 20-25 de metri. Apoi tuneurile subterane au coborât din ce în ce mai jos, până la 60 de metri. 

În anii 1999-2001 mina a fost închisă, iar golurile rămase după exploatare urmau să fie umplute cu apă. Cu toate acestea, pământul din Trzebinia este nisipos, iar fragmentele de rocă s-au dovedit a fi prea slabe, scrie Fakt.pl

Ce se va întâmpla cu noi când pământul se va prăbuși?

În august 2021, în Trzebinia a apărut o primă dolină. De atunci, conform estimărilor Companiei de restructurare a minelor, pământul s-a prăbușit de 10 ori. 

În noiembrie 2021, oamenii s-au îngrozit după ce o treime din terenul lor a dispărut într-o clipă, sub ochii lor, împreună cu aproape 20 de copaci. 

Primarul din Trzebinia, Jarosław Okoczuk, a dat asigurări că vor fi luate în considerare eventualele cereri de despăgubire din partea localnicii, care sunt îngroziți. "Nu putem dormi bine. Până când acest lucru nu va fi oprit, trebuie să trăim cu frică", spune un localnic. 

Unii se întreabă dacă nu cumva se va lua decizia de a fi evacuați. Potrivit rmf24.pl, zona cu risc de doline se întinde pe o suprafață de 280 de hectare. "Ce se va întâmpla cu noi când pământul se va prăbuși? Pot oamenii să doarmă liniștiți când văd astfel de doline? Dramă!!!", a scris un internaut pe grupul de Facebook Osiedle Siersza. "Ce se întâmplă cu noi, cu atâtea doline într-un timp atât de scurt?", se întreabă altcineva. 

Cimitirul din Trzebinia va fi închis până la finalul cercetărilor.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » O gaură uriașă a înghițit zeci de morminte, într-un cimitir din sudul Poloniei. Rămășițele morților s-au prăbușit câțiva metri, după o alunecare de teren

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă