O fostă gimnastă olimpică face dezvăluiri cutremurătoare despre abuzurile de la lot: „Mă trezeam cu palme pentru că aveam 5 grame în plus! Te dădeau cu capul de bârnă, erau diabolici”

1 lună in urmă 22

Articol de GSP - Publicat miercuri, 27 octombrie 2021, 23:14 / Actualizat miercuri, 27 octombrie 2021 23:16

Miercuri seara, la emisiunea „Adevăruri despre trecut”, de pe TVR, fosta gimnastă olimpică Georgeta Gabor Antohi a făcut dezvăluiri terifiante despre abuzurile îndurate în tinerețe din partea antrenorului Bela Karolyi.

  • De-a lungul ultimilor ani, mai multe foste gimnaste, printre care Rodica Dunca, Emilia Eberle sau Ecaterina Szabo au povestit despre abuzurile lui Karolyi la lot, dar Nadia Comăneci nu a vorbit niciodată despre ele;

Georgeta Gabor Antohi, acum în vârstă de 59 de ani, a fost laureată cu argint olimpic la Olimpiada de la Montreal din 1976. Ea a fost antrenată, la fel ca alte zeci de gimnaste din România, de Bela Karolyi (79 de ani), antrenor de care se leagă o sumedie de controverse.

Decenii mai târziu după ce a îndurat un tratament înfiorător din partea antrenorului său, fosta gimnastă s-a hotărât să vorbească despre chinul prin care a trecut la lotul național de gimnastică. 

Georgeta Gabor Antohi: „Antrenorii credeau că au drept de viață și de moarte asupra noastră”

„De câte ori cădeai, de atâtea ori te dădea cu capul de bârnă. Aveai senzația că își varsă toți nervii pe tine. Bătaia era prezentă tot timpul. Eu n-am mâncat atâta bătaie precum alte colege. Aveau o chestie, te dădeau cu capul de bârnă. Te lovea cu niște ghiuluri, doar în cap îți dădea. Te lovea cu palma, cu adidasul. În momentul în care a început să facă rezultate cu noi, a început să încuie sala la antrenamentele noastre. 

N-aveam cui să spunem. Nu te întreba nimeni dacă ești sănătos sau nu. Ne-a spus că suntem cam grase. Dar noi aveam 50 de grame în plus. A venit să ne stabilească un regim de slăbire. Am avut niște coaste rupte apoi, am căzut la paralele. Am avut două turnee la care am mers așa, nu puteam să respir. 

Nu-mi dădea voie să mă vait. Antrenorii, având gir deplin din partea părinților, credeau că au drept de viață și de moarte. Mă trezeam cu palme în cap pentru că am 5 grame în plus”, a rememorat fosta gimnastă. 

Georgeta Gabor Antohi: „Noi aveam voie o singură felie de parizer transparent”

„De ce mi se păreau diabolici? Mergeam la masă, în străinătate, și nu aveam voie decât o felie transparentă de parizer. Ei își comandau farfurii pline la vârf de cartofi prăjiți. Dacă tot nu-mi dai voie și sunt pofticios....mănâncă în altă parte, nu cu mine. 

Apelam la laxative din ce în ce mai puternice, iar organismul se obișnuia. Pentru acea perioadă, nu cred că puteai face un efort de 10-12 ore fără a primi anumite suplimente”. 

Georgeta Gabor Antohi: „După ce am ieșit din gimnastică, Securitatea a stat câțiva ani pe capul meu”

Aceasta și-a adus aminte și de întâmplările petrecute în viața ei după ce a decis să abandoneze gimnastica. Dezvăluirile sunt, din nou, unele de impact. 

„Te scotea în fața unui careu și te făcea...de n-aveai ce să culegi de jos! Îți dădea să faci genuflexiuni până nu mai puteai. Te înjurau în limba maghiară, erau niște înjurături țintite. Aveam un jurnal în care notam tot, ar mi-a fost sustras. 

După ce am ieșit din gimnastică, Securitatea a stat câțiva ani pe capul meu. Veneau la mine acasă și cotrobăiau. Am avut lehamite ani de zile pentru gimnastică, ani de zile nu m-am mai uitat la acest sport. Iert foarte mult din ce s-a întâmplat atunci, dar nu uit”, a încheiat Georgeta Gabor Antohi. 

„Nu poți să schilodești psihic un copil”

Florea Ștefănescu, fost antrenor de gimnastică, a apărut și el pe durata documentarului, fiind consternat în urma dezvăluirilor făcute de Georgeta Gabor Antohi.

„Avea sistemul lui, era un tip dur, era foarte certăreț (n.a Bela Karolyi). Nu poți să schilodești psihic un copil. Pentru ce?”, a declarat și Florea Ștefănescu, fost antrenor de gimnastică. 

Vezi și: 

„Băi Nadia, Bela ăla ți-a dat vreo palmă când aveai 5-6 anișori?!” » Ion Țiriac dezvăluie o discuție sensibilă

Playtech: Ce muncește Bănel Nicoliță acum și câți bani câștigă de când a fugit din România (exclusiv)


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă