O firmă franceză care dezvoltă un sistem de susținere a inimii, destinat persoanelor cu insuficiență cardiacă severă, prima companie care primește bani europeni din noul fond al Consiliului European pentru Inovare

1 lună in urmă 26

Comisia Europeană a anunțat miercuri prima serie de investiții directe de capital din noul Fond al Consiliului European pentru Inovare (CEI), în total, 42 de întreprinderi nou-înființate și întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) urmând să beneficieze de finanțare în valoare de 178 de milioane de euro. Compania franceză CorWave, care realizează un dispozitiv de asistență a ventriculului stâng (Left Ventricular Assist Device, LVAD), destinat persoanelor cu insuficiență cardiacă severă, este prima firma din UE în care investește Fondul CEI.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei, acordurile de investiții cu celelalte întreprinderi-țintă sunt în curs de finalizare și vor fi anunțate în curând.

Printre beneficiarele primei serii de investiții se mai află Hiber, o firmă din Olanda cu activități în sectoarele sateliților și comunicațiilor care furnizează conectivitate mondială și la prețuri accesibile pentru internetul obiectelor, XSUN (Franța) care proiectează drone independente din punct de vedere energetic, concepute să fie complet autonome și să poată funcționa fără nicio intervenție umană, GEOWOX LIMITED (Irlanda) care furnizează evaluări imobiliare automatizate, pe baza unor date deschise de înaltă calitate și a unor modele de învățare automată și o firmă din Islanda, axată pe dezvoltarea unui portofoliu exclusiv de medicamente pentru tratarea bolilor respiratorii cronice.

„Începând din decembrie 2019, în cadrul instrumentului Accelerator al CEI au fost deja selectate, în total, 293 de întreprinderi pentru a beneficia de finanțare prin granturi în valoare de peste 563 de milioane EUR. Dintre acestea, 159 de întreprinderi au fost selectate pentru a beneficia în plus de noile investiții de capital din Fondul CEI. Cele 42 de întreprinderi anunțate astăzi sunt primele din cadrul acestui grup care au trecut cu succes de procesul de evaluare și de diligență. Alte 117 întreprinderi urmează să beneficieze de investiții, dacă vor trece cu succes de procesele relevante în curs”, precizează sursa citată.

Context

Înființat în iunie 2020, Fondul Consiliului European pentru Inovare (CEI) este o inițiativă a Comisiei care vizează efectuarea de investiții directe de capital și cvasicapital (cu o valoare cuprinsă între 500 000 EUR și 15 milioane EUR) în capitalul unor întreprinderi nou-înființate și al unor IMM-uri. Este prima intervenție a UE sub forma unor investiții directe de capital. În etapa actuală, UE efectuează astfel de investiții, în combinație cu granturi, ca parte a finanțării mixte din cadrul instrumentului-pilot Accelerator al CEI. Finanțarea maximă alocată (granturi și capitaluri proprii) poate ajunge la 17,5 milioane EUR.

Fondul urmărește să sprijine egalitatea și echilibrul de gen și să contribuie în mod semnificativ la durabilitate, acordând o atenție specială sănătății, rezilienței, precum și tranziției verzi și celei digitale. Rolul său a devenit și mai important astăzi, dat fiind faptul că criza provocată de pandemia de COVID-19 a avut un impact foarte puternic asupra multor IMM-uri din UE, inclusiv asupra multor întreprinderi nou-înființate inovatoare.

Sursa foto: Pixabay

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă