O fetiță româncă, care învață în clasa a 3-a în Finlanda, pentru Școala 9: „Profesorii ne-au spus că un elev devine mai bun atunci când știe ce să învețe”

2 months ago 4

Elevă la Școala Latokartano, Helsinki, Iris Biro este fata unei familii de români care locuiește de 15 ani în capitala Finlandei.


Iris a descris cum au arătat primele zile de școală din țara scandinavă. Mărturia fetiței apare în publicația Școala 9, o platformă publicistică având ca temă educația, fondat și finanțat de BRD, dar scris de jurnaliști independenți. 


Iris, în drum spre școală

Iris Biro a povestit că, în prima zi, de școală doar părinții clasei I au avut dreptul să-și aducă copiii la clase. Nu se aduc flori sau cadouri profesorilor. ”Tuturor adulților le spunem pe nume în Finlanda, inclusiv directorului”, a spus fetița. 


Apoi, pentru cei de clasa a treia au început câteva zile de interviuri, pe care elevii le iau adulților din școală. Copiii îi întreabă diverse lucruri pe profesori, pe manageri, pe oamenii care gătesc sau îi servesc la bucătăria școlii.


Răspunsul pe care l-au primit copiii, când i-au ”chestionat” pe profesori poate fi motto pentru orice sistem de învățământ.


Pe profesori i-am întrebat cum se poate îmbunătăți un elev. Ne-au spus că un elev devine mai bun atunci când știe ce să învețe.

Iris Biro:

Povestea fetiței de 10 ani Iris Biro și a felului în care vede ea educația, în Școala 9 BRD.


Read Entire Article
Powered By Seo Tools