O femeie din China a fost despăgubită la divorț pentru treburile casnice. Ce suma a primit

1 lună in urmă 2


Un tribunal din Beijing l-a obligat pe un bărbat să-i plătească 50.000 de yuani, echivalentula 7.700 de dolari, fostei sale soții pentru treburile casnice pe care aceasta le-a făcut în timpul mariajului lor, relatează BBC News. Este prima decizie de acest fel luată de o instanță din China, după introducerea unui nou cod civil.


Bărbatul a depus actele de divors anul trecut, după cinci ani de mariaj. Inițial, partenera lui a refuzat divorțul, însă apoi a decis să-i ceară acestuia compensații materiale pentru perioada în care a avut grijă de toate treburile casnice. Ea a susținut că soțul ei nu a ajutat-o deloc nici la creșterea copilului.


Un tribunal a decis în favoarea femeii, obligându-l pe bărbat să-i plătească o pensie alimentară de 2.000 de yauni pe lună, dar și 50.000 de yuani pentru munca depusă în cei cinci ani de căsnicie.


Decizia a fost dată pe baza noului Cod civil care a intrat în vigoare anul trecut. Potrivit acestuia, soția/soțul are dreptul la compensații financiare în cazul divorțului, dacă a avut o contribuție mai mare la creșterea copiilor, îngrijirea rudelor în vârstă sau munca în cadrul gospodăriei. Anterior, această compensație financiară era oferită doar în cazul în care era stabilită într-un contract prenupțial, o practică neobișnuită în China.


Suma stabilită de tribunal nu a fost pe placul internauților. Pe rețelele de socializare s-a iscat o adevărată dezbatere, unii susținând că suma este prea mică.


„Munca unei soții este subestimată. În Beijing, să angahjezi o bonă pentru copil costă mai mult de 50.000 de yuani pe an”, a scris un internaut. Alții au afirmat că bărbații ar trebui să contribuie mai mult la treburile casnice.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă